Εναρκτήριο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, η Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα & ΜΜΕ, Elzbieta Bienkowska και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Επί του παρόντος, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dominique Ristori, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χρυστάλλα Γιώρκατζη, o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Ευρωβουλευτής της Γαλλίας, Rachida Dati, η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για την Αραβική χερσόνησο και Ευρωβουλευτής, Michele Alliot-Marie και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Miguel Angel Moratinos.
Στη συνέντευξη Τύπου ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, τόνισε: «Όραμα και καθήκον μας είναι να φέρουμε κοντά την Ευρώπη με τον Αραβικό κόσμο. Η εγγύτητα της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς εταίρους. Κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε να γίνουμε καταλύτες στον τρόπο σκέψης και προσέγγισης της επιχειρηματικότητας εκατέρωθεν, για να εξαλείψουμε διάφορους μύθους που υπάρχουν όσον αφορά τις σχέσεις των δύο πλευρών. Με την Ευρω-Αραβική Σύνοδο σφυρηλατούμε έναν κομβικής σημασίας θεσμό που επιθυμούμε να διαρκέσει για πολλά χρόνια».
• Εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελλάδας στην περιοχή, λόγω του γεωγραφικού της πλεονεκτήματος και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων,
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η Ευρω-Αραβική Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση και θα στηριχθεί ουσιαστικά», δεδομένου ότι θα λειτουργήσει ως αρωγός στην προώθηση της «εικόνας της Ελλάδας διεθνώς».
Η φετινή ατζέντα θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με θέματα που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου, την ενίσχυση της συνεργασίας στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου, της ναυτιλίας του τουρισμού, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και των παραγωγικών επενδύσεων μεταξύ Αραβικών χωρών με χώρες της ΕΕ.
Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών, Συμεών Γ. Τσομώκος, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν «ιδιαίτερες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών». Ανέφερε, ακόμη ότι πέρυσι συμμετείχαν 60 αραβικές εταιρείες, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία με τα αραβικά επιμελητήρια για την οριστικοποίηση του καταλόγου των φετινών συμμετεχόντων».
Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με τον μικρότερο αριθμό ομιλητών στη θεματική που καλύπτει τον αγροτικό τομέα, ο κ. Φώλιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο τομέας των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για εμάς, όσο και για την Ευρώπη. Στοχεύουμε σε υψηλού επιπέδου συνεργασίες, στην παραχώρηση know-how πρακτικών και όχι αποκλειστικά στις εξαγωγές. Αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε και στον Αραβικό κόσμο. Δεν θα πάψει πότε να υπάρχει ενδιαφέρον σε αναπτυξιακό και επιχειρηματικό επίπεδο».
Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρω-Αραβική Σύνοδο στην ιστοσελίδα euroarabsummit.com