Το ζήτημα της υποχρέωσης υπογραφής και κύρωσης από την Τουρκία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στον Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Fule κατά τη διάρκεια της 65ης Συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (26-27 Οκτωβρίου).
"Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου: Είναι διεθνής Συμφωνία μικτού χαρακτήρα την οποία έχουν υπογράψει και κυρώσει όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα υποψήφια για ένταξη κράτη - πλην της Τουρκίας" ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, θέτοντας το ερώτημα στον Επίτροπο Fule εάν το γεγονός αυτό επηρεάζει και πώς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης κ. Fule συμφώνησε ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και γι' αυτό το λόγο η Επιτροπή ενθαρρύνει την Τουρκία να υπογράψει την εν λόγω Σύμβαση.
"Η Τουρκία θα πρέπει να έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας πριν από την ένταξή της στην ΕΕ", ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης στον Αντιπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.
Τέλος, η χθεσινή συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας σημαδεύτηκε από προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μπαγίς όσον αφορά στο Κυπριακό. Δηλώσεις που τελικά οδήγησαν στην απόφαση αποχώρησης των παρόντων Ελλήνων, Κυπρίων αλλά και άλλων Ευρωπαίων Ευρωβουλευτών από την αίθουσα της συνεδρίασης.
"Η Τουρκία θα πρέπει να έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας πριν την ένταξή της στην Ε.Ε."
Το ζήτημα της υποχρέωσης υπογραφής και κύρωσης από την Τουρκία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στον Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Fule κατά τη διάρκεια της 65ης Συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επ