Πλούσια ύλη, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της επιστήμης περιλαμβάνει το καινούριο τεύχος του διεθνούς περιοδικού European Business Review
Σε άρθρο της στο EBR, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να απέχουν από τον προστατευτισμό και να αξιοποιήσουν το παγκόσμιο momentum με στόχο να υλοποιήσουν βασικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες.
Σε αποκλειστική συνέντευξή της,
η Επίτροπος για τη Ψηφιακή Οικονομία & Κοινωνία, Mariya Gabriel, σχολιάζει τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα που άπτονται της ψηφιακής ατζέντας, με ιδιαίτερη έμφαση σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η Επίτροπος χαρακτήρισε «κατακερματισμένες» και «ανεπαρκείς» τις επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία της για τη θέση της Ευρώπης στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά με ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ραγδαία άνοδος της οικονομίας των δεδομένων (data economy) αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020, φθάνοντας συνολικά τα 739 δις ευρώ.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι προβλέπονται περισσότερες επενδύσεις για τη ψηφιοποίηση, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς, η απόκτηση δεξιοτήτων, η απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (σε αστικές και αγροτικές περιοχές) θα καταστήσουν την ΕΕ ανταγωνιστική, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την κυβερνοασφάλεια.
Σε άρθρο της στο EBR,
η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να απέχουν από τον προστατευτισμό και να αξιοποιήσουν το παγκόσμιο momentum με στόχο να υλοποιήσουν βασικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες.
«Παρατηρούμε ανάκαμψη της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στις ισχυρές επενδύσεις, την ανάκαμψη του εμπορίου και τις ευνοϊκές οικονομικές συγκυρίες», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Για την αποσόβηση νέων δημοσιονομικών «παραστρατημάτων», θέτει ως αναγκαίες προτεραιότητες την αποχή από τις πολιτικές προστατευτισμού (παραπέμποντας εμμέσως στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, αρχής γενομένης με την απόφαση του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα), την προστασία από χρηματοοικονομικούς κινδύνους και την ενθάρρυνση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Επιπλέον, το κείμενο
Dramatic political changes in Italy and Spain, εστιάζει στις πολιτικοοικονομικές ζυμώσεις στην 3η και 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με φόντο τα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για έναν κοινό προϋπολογισμό. Σε μια διεξοδική αποτίμηση των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων - την αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία και τον διορισμό Κόντε στην Ιταλία-, το άρθρο διαπιστώνει την ανάδυση μιας νέας εποχής για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα που αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, την πολιτική ευθραυστότητα των θεσμικών οργάνων.
Στο περιοδικό περιλαμβάνεται, ακόμη, αποκλειστική συνέντευξη της
Επιτρόπου για την Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜμΕ, Elżbieta Bieńkowska, αναφορικά με τη συμβολή του τουρισμού στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Ο ευρωπαϊκός τουρισμός εξελίσσεται ταχύτερα από το εμπόριο και παρουσίασε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Αποτελεί στρατηγικό τομέα της οικονομίας με ευρύτατο αντίκτυπο στην κοινωνική ανάπτυξη, συνεισφέροντας συνολικά στο 10% της απασχόλησης και της οικονομικής παραγωγής στην ΕΕ», υπογράμμισε η Επίτροπος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον του κλάδου: «Το 2017, η ΕΕ δέχτηκε 538 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 8% σε σχέση με πέρυσι. Περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας υποστηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από τη βιομηχανία αυτή και εκτιμούμε ότι ο τουρισμός θα δημιουργήσει επιπλέον 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία».
Τέλος, το νέο τεύχος περιέχει εκτενές ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το
European Business Summit 2018 που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων. Η πλούσια ατζέντα της εκδήλωσης επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών, ισότητα των φύλων, ενίσχυση εμπορικών σχέσεων και το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές.