Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων,η οποία αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και ΄Eλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό, συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, έχοντας πραγματοποιήσει έως σήμερα 6 δωρεάν -«sold out»- συναυλίες, αλλά και πολλές ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις
Η ΕΛΣΟΝ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την πολύτιμη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές ΄Ιδρυμα ΄Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καταφέρνει ήδη να εκπληρώσει δυναμικά, το βασικό στόχο της ίδρυσής της: Να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα -και μεγάλωσε περαιτέρω εν μέσω κρίσης –σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση άλλων χωρών ως προς τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.
Της
Αλεξάνδρας Παπαϊσιδώρου
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (
ΕΛΣΟΝ,
www.elson.gr), η οποία αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και ΄Eλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό, συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, έχοντας πραγματοποιήσει έως σήμερα 6 δωρεάν -«sold out»- συναυλίες, αλλά και πολλές ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις.
Η ΕΛΣΟΝ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την πολύτιμη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές ΄Ιδρυμα
΄Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καταφέρνει ήδη να εκπληρώσει δυναμικά, το βασικό στόχο της ίδρυσής της:
Να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα -και μεγάλωσε περαιτέρω εν μέσω κρίσης –σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση άλλων χωρών ως προς τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.
O ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας, Διονύσης Γραμμένος, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, αναφέρει σχετικά:
«Αξίζει και η Ελλάδα μία Εθνική Ορχήστρα Νέων, βασισμένη στα καλύτερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα σύνολο στο οποίο να ενώνονται οι δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της, δημιουργώντας το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους.
Η ΕΛΣΟΝ δημιουργήθηκε για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντάς του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».
Σύντομος απολογισμός της ΕΛΣΟΝ
Έως σήμερα:
• Στην ΕΛΣΟΝ συμμετείχαν πάνω από 80 νέοι Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.
• Σε όλους τους μουσικούς που επιλέγονται από την Ορχήστρα κατόπιν ακροάσεων παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και πλήρης κάλυψη όλων των εξόδων συμμετοχής τους (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση).
• ΄Εξι συνολικά, δωρεάν -«sold out»- συναυλίες της ΕΛΣΟΝ πραγματοποιήθηκαν, πέντε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μία στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
• Πάνω από 1.100 νέοι συμμετείχαν στις Εκπαιδευτικές Δράσεις της ΕΛΣΟΝ (ανοιχτές πρόβες και workshops για μαθητές, αλλά και νέους μουσικούς ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου).
• Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μουσικών της ΕΛΣΟΝ σε σχολεία με σκοπό την παρουσίαση έργων και των μουσικών οργάνων.
• Τις πρόβες της ΕΛΣΟΝ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΦΑΡΟΣ.
• Καθηγητές της ΕΛΣΟΝ οι εξάρχοντες των ελληνικών ορχηστρών: Ανδρέας Παπανικολάου (Βιολί/ΚΟΘ), Νίκος Νικόπουλος (Φλάουτο/ΕΛΣ), Αγγέλα Γιαννάκη (Βιόλα/ΕΛΣ), Τάκης Καπογιάννης (Κοντραμπάσο/ΚΟΑ), Βασίλης Σαΐτης (Βιολοντσέλο/ΚΟΘ), Απόλλων Γραμματικόπουλος (Βιολί/ ΚΟΑ) και Κώστας Σίσκος (Κόρνο/ΚΟΑ).
*Editor-at-large & PhD candidate of European & International Relations