Την Τετάρτη στις 20 Μαρτίου 2019, έγινε παρουσίαση της πλατφόρμας και της εφαρμογής στην εκδήλωση με θέμα «Είναι η τεχνητή νοημοσύνη ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» , που διοργανώθηκε από the Scientific Foresight Unit (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της ικανότητας του υφιστάμενου παγκόσμιου πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ηθική για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων της διακυβέρνησης όσον αφορά τις ταχέως αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στην εκδήλωση επίσης παρουσιάστηκε η ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση για το εάν η ΕΕ μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την ανάπτυξη της ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης, επαναβεβαιώνοντας τις αξίες της, θέτοντας επαρκείς διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθορίζοντας μια ανθρωποκεντρική κατεύθυνση της καινοτομίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Κα. Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής STOA, στην έναρξη της ομιλίας της και κατά την διάρκεια του συντονισμού του πάνελ, καλωσόρισε το έργο ChildRescue, ως καλό παράδειγμα καινοτομίας που μπορεί να προσφέρει λύση σε μια πανευρωπαϊκή κοινωνική απειλή.
Ο Ekkehard Ernst, Επικεφαλής Μακροοικονομολόγος, στο Τμήμα Ερευνών του Διεθνούς Οργάνισμού Εργασίας (ΔΟΕ), όπως και η Joanna Goodey, Επικεφαλής της μονάδας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ήταν μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης.
Εκ μέρους του ChildRescue, ο Δρ. Δημήτρης Πανόπουλος, μηχανικός από την εταιρία Suite5 παρουσίασε την πλατφόρμα και τους στόχους της συμβολής στην αποτελεσματικότερη επίλυση των περιπτώσεων των αγνοουμένων παιδιών.
Εξήγησε για το πώς οι τεχνικές εξελίξεις της πλατφόρμας, έπρεπε να συμμορφωθούν προσεκτικά με όλες τις σχετικές ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία δεδομένων και την ιδιωτική ζωή, με ιδιαίτερη προσοχή στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ανηλίκων , στην επεξεργασία και αξιοποίησή τους.
“Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης της πλατφόρμας μας, χρησιμοποιούνται τα χαρακτηριστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενοποιώντας της υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές με τη δύναμη της τεχνολογίας. Η γενική ιδέα της πλατφόρμας ήταν ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ασφάλεια, αξιοπρέπεια, προστασία της παιδικής ηλικίας.
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη διερεύνηση και την επίλυση μιας περίπτωσης εξαφάνισης παιδιού, υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την ομάδα μας και εργαζόμαστε σκληρά για να παραδώσουμε την πρώτη λειτουργική εφαρμογή για κινητά μέχρι το τέλος του έτους.
Προσπαθούμε επιπλέον να προσαρμόσουμε την λύση στην διευρεύνηση εξαφανίσεων ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς και στην Ευρώπη εκτίθενται σε πολλαπλά ρίσκα και απρόβλεπτες συνθήκες και παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτα.”
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης όπως, τα κρίσιμα ζητήματα της λογοδοσίας, της ψηφιακή ηθικής, της μη διάκρισης, της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ως μέρος της προσπάθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καθορίσει τις μεθοδολογίες και το πλαίσιο προτεραιοτήτων και αξιών, που θα βοηθούσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να ρυθμίζουν τη νέα τεχνολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι “Η Επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη για την Ευρώπη (Απρίλιος 2018)” έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να επενδύσει κανείς στον άνθρωπο ως θεμέλιο λίθο μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της Τεχνητής Νοημοσύνης και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση ανθρώπου με Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και τη συνεργασία δηλώνοντας ότι η κατευθυντήρια αρχή της κάθε υποστήριξης για την έρευνα που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η ανάπτυξη "υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης ", θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Εβδομήντα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα καίρια ερωτήματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακόμα αναζητούν απάντηση: είναι επαρκώς επιλέξιμο για τους σχεδιαστές / τεχνολόγους το σημερινό "σώμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων";
Είναι επαρκές εργαλείο η υπάρχουσα ηθική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης; Μπορεί η διεθνής νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα να επηρεάσει τον κανονισμό λειτουργίας της Τεχνητής Νοημοσύνης ή τη νομοθεσία των εθνικών ή τοπικών κυβερνήσεων ;
Πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε επιχειρηματικά μοντέλα, ροές εργασίας και σχεδιασμό προϊόντων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης; Η πλατφόρμα ChildRescue, χάρη στη χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon 2020, επεξεργάζεται να βρει τις απαντήσεις σε έστω ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα.