Με μεγάλη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και δεκάδων επιχειρηματιών από το Νομό Μαγνησίας από τους κλάδους της αγροτοδιατροφής, τουρισμού, μεταποίησης, τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικού και κατασκευών, τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών με διεθνή παρουσία και δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Οικονομική Ανάπτυξη & Επενδύσεις: Πολιτικές και κριτήρια προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων» με τη συν-διοργάνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος και συντονίστρια της πρωτοβουλίας το μέλος του Μητρώου στελεχών της Ν.Δ. κ. Έλενας Ράπτη και με βασικό ομιλητή τον οικονομολόγο και σύμβουλο επενδύσεων κ. Θάνος Νιφόρος.
Ο κος Νιφόρος, παρουσίασε τα αίτια της δεκαετούς κρίσης, τι λύσεις, τις πολιτικές και τα κριτήρια προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων για επενδύσεις στο παραγωγικό ιστό του Νομού.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε συνοπτικά τους συστηματικούς και του μη -συστηματικούς κινδύνους που λαμβάνουν υπόψη οι στρατηγικοί και θεσμικοί επενδυτές όπως οι προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πώς θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις την οικονομική πορεία της χώρας και την έξοδο της χώρας στις αγορές, οι γεωπολιτικές ισορροπίες στα ανατολικά και βόρεια της χώρας και βάση των νέων γεωπολιτικών δεδομένων στην ανατολική μεσόγειο καθώς και τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις και εισροής ρευστότητας στο εμπορικό και τραπεζικό σύστημα.
Αναφέρθηκε στις τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος και στη τεράστια από-επένδυση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα με τη τερατώδη μείωση του οικονομικού δείκτη του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, στην απαξίωση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και στη σημαντική μείωση της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών και από-επένδυσης μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και στις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και στις κατηγορίες των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των επενδυτικών κριτηρίων για να τοποθετηθούν σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το κο Νιφόρο και όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά την ομιλία του, η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα σύνθετο θέμα ιδιαίτερα για το Βόλο και για το Νομό Μαγνησίας με τις τεράστιές στρατηγικές δυνατότητες για τη χώρα, όπου πλήττεται από θηριώδη ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης, με πλήρη απουσία επενδυτικής δραστηριότητας και βαλτωμένες εμβληματικές επενδύσεις στο τουρισμό και τη βιομηχανία.
Ο νομός Μαγνησίας σημείωσε ότι διαθέτει στους κόλπους της επιχειρηματικά διαμάντια με εξαιρετικά στελέχη και απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και συμμετοχής στο ΑΕΠ της χώρας.
Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε με προτάσεις, για το πως η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη προσέλκυση επενδυτών στο τόπο της και να παρουσιάσει αυτόνομα και οργανωμένα τις δυνατότητες ανάπτυξής της προς τους επενδυτές.
Οι τοπικές κοινωνίες, αναφέρθηκε συγκεκριμένα, πρέπει να αναδείξουν τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε να εντοπιστούν στο ραντάρ των επενδυτών, ως περιοχές στις οποίες τα ανταγωνιστικά τους γεωγραφικά πλεονεκτήματα και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές να διαθέτουν τις ανταγωνιστικές προϋποθέσεις ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης από τις οποίες θα προέλθουν σημαντικά οφέλη για την τοπική και ελληνική οικονομία.
Την έναρξη της ομιλίας άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κος Αριστοτέλης Μπασδάνης ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε από την πλευρά του μίλησε για την υπερφορολόγηση και την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελούν τον τροχοπέδη για την οικονομική ανάταση της χώρας και τη χαιρέτησε το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ του Νομού Μαγνησίας, και Έλενα Ράπτη η οποία αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία που ο Νομός με τις στρατηγικά ανεξάντλητες αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες, παραμένει εγκλωβισμένος στο τέλμα της ανεργίας, της αποβιομηχανοποίησης, της αποεπένδυσης και της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας και στις προϋποθέσεις και πολιτικές για την ανασύσταση του οικονομικού χάρτη και της πραγματοποίησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού άλματος, όχι μόνο του Νομού, αλλά και της χώρας, μέσω της προσέλκυσης άμεσων, ξένων και ελληνικών, παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.