Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Λίγο πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ο Ισπανός συγγραφέας Εμμανουέλ Βαθκέθ Μονταλμπάν πρόλαβε να γράψει ένα βιβλίο, προϊόν της πολύχρονης εμπειρίας του ως φίλαθλος της Μπαρτσελόνα, με τίτλο «Το ποδόσφαιρο, μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού». Το βιβλίο αυτό προσφάτως κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αξίζει τον κόπο να διαβαστεί από ποδοσφαιρόφιλους και μη. Προσφέρει τροφή για σκέψη και αποδεικνύει ότι, όλο και περισσότερο στην διάρκεια του 21ου αιώνα, το ποδόσφαιρο θα αποτελεί κορυφαία οικονομική δραστηριότητα, αλλά και απίστευτο κοινωνιολογικό και επικοινωνιακό φαινόμενο.

Για να δώσουμε μία πρακτική διάσταση του φαινομένου από όλες του τις πτυχές, καταγράψαμε μία σειρά από αριθμούς που λένε πολλά και υποδηλώνουν πολύ περισσότερα.

Τους 64 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αθροιστικά θα τους παρακολουθήσουν 26 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Πρόκειται, δηλαδή, για τέσσερις φορές τον πληθυσμό του πλανήτη μας. Όπως δε είναι επόμενο, ο φανταστικός αυτός αριθμός φέρνει και χρήμα. Έτσι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η περίφημη FIFA, από τα δικαιώματα αναμεταδόσεως των αγώνων, θα βάλει στα ταμεία της 27 δισεκατ. ευρώ. Ένα εισιτήριο β’ κατηγορίας για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τιμάται νομίμως 1.800 δολλάρια και ήδη στην μαύρη αγορά της Νοτίου Αφρικής αγοράζεται από 5.000 δολλάρια κα πλέον. Σε αυτά τα επίπεδα τιμής πωλήθηκαν περί τα 6.000 εισιτήρια του πρώτου αγώνα του Κυπέλλου, μεταξύ των ομάδων της διοργανώτριας Νοτίου Αφρικής και του Μεξικού.

Στην Μεγάλη Βρεταννία, με βάση μελέτη του Chartered Management Institute, υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα χάσουν 1,2 δισεκατ. ευρώ σε παραγωγικότητα από απουσίες, πολύωρες ποδοσφαιρικές συζητήσεις και προσφυγή στο Διαδίκτυο εκ μέρους του προσωπικού τους. Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι το 40% του προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων ενδιαφέρεται περισσότερο για την στρογγυλή θεά παρά για την δουλειά του. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι εξαγωγές σε είδη διατροφής της Γαλλίας και της Ιταλίας για την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ξεπεράσουν τελικά τα 20 εκατ. ευρώ μόνον σε τυριά και ειδικά γλυκίσματα. Αντιθέτως, παρά τους 80.000 Έλληνες που κατοικούν στη Νότιο Αφρική, οι ελληνικές εξαγωγές βαίνουν μειούμενες.

Στις 32 χώρες που συμμετέχουν με τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, υπολογίζεται ότι οι δαπάνες στο λιανεμπόριο για την αγορά ειδών που σχετίζονται με την εκδήλωση θα πλησιάσει τα 29 δισεκατ. ευρώ. Ήδη, σε συγκεκριμένες χώρες –μεταξύ των οποίων και η δική μας– παρατηρείται αισθητή άνοδος σε κατ’ οίκον παραδόσεις ποτών και ετοίμων εδεσμάτων, στα οποία βεβαίως κυριαρχούν οι πίτσες. Εντυπωσιακή είναι επίσης η άνοδος της καταναλώσεως μπύρας και αναψυκτικών.

Έρευνα του Κέντρου Λιανεμπορικών Ερευνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα προϊόν στα πέντα που πωλούνται με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, όπως ποδοσφαιρικές φανέλλες, ρολόγια και γενικά αθλητικά είδη, είναι απομίμηση. Πρόκειται δηλαδή για πειρατικά προϊόντα και, από τις πωλήσεις τους, το επίσημο λιανεμπόριο στις 32 χώρες θα απωλέσει έσοδα 4,2 δισεκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα, κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κων. Μίχαλο, το παραεμπόριο αφαιρεί περί τα 20 δισεκατ. ευρώ κύκλο εργασιών από το επίσημο εμπόριο.

Τα άτομα που επιδίδονται σε στοιχήματα επί των αποτελεσμάτων των ποδοσφαιρικών αγώνων ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια. Περίπου 30.000 στοιχηματίζοντες, μετά την ήττα της Ισπανίας από την Ελβετία, θα μοιραστούν 160 εκατ. ευρώ –δηλαδή 16.000 κατ’ άτομο για επένδυση 1.450 ευρώ!

Για να διοργανώσει η Νότιος Αφρική το Παγκόσμιο Κύπελλο, επένδυσε περί τα 4,6 δισεκατ. ευρώ, κατασκευάζοντας πέντε γήπεδα και ενισχύοντας τις επικοινωνιακές δομές της. Από το ποσόν αυτό, η κεντρική κυβέρνηση της χώρας θα πάρει πίσω 1,8 δισεκατ. ευρώ και οι πολυεθνικές που είναι εγκατεστημένες στην Νότιο Αφρική θα έχουν επιπλέον έσοδα από την διοργάνωση περί τα 3,2 δισεκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το συνολικό οικονομικό όφελος για την χώρα θα πλησιάσει τα 10 δισεκατ. ευρώ, υποστηρίζει η εταιρεία συμβούλων Γκραντ Θόρντον.

Η Ανεξάρτητη Νοτιοαφρικανική Αρχή Φαρμάκων υποστηρίζει ότι για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο αριθμός των κοινών γυναικών που εισήλθαν στην χώρα ξεπέρασε τις 40.000 –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξάπλωση του AIDS, το οποίο κυριολεκτικά μαστίζει την Νότιο Αφρική και, μαζί με την πολύ υψηλή εγκληματικότητα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές της χώρας.

Τέλος, η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα δεχθεί 20,5 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 60% σε σύγκριση με το 2006. Οι υπόλοιπες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής μας, θα μοιραστούν από 5 έως 8 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Επίσης, θα πάρουν ακομη 1 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία τους πριν τους αγώνες. Με άλλα λόγια, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι καλά κερδισμένη από την μετριότατη συμμετοχή μας στην διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ακατάβλητος καπιταλισμός

Από: EBR

Πολλοί αντιπαθούν τον καπιταλισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron