του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Η ταινία μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να προβληθεί στην Ελλάδα ενώ υπό καθεστώς σιωπής προβάλλεται στη Γαλλία. Γιατί όμως; Διότι πολύ απλά περιγράφει με αδρές πινελλιές τον αγώνα των γυναικών Yezidies και των Κούρδισσων κατά του ισλαμικού οχετού και της βίας που αυτός περιφέρει σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Με τίτλο στα γαλλικά «Soeursd’ armes» (Αδελφές εν όπλοις) η ταινία της Καρολίν Φουρέστ περιγράφει πώς δύο Γαλλίδες μπήκαν σε μια διεθνή ομάδα μαχητών η οποία στάθηκε στο πλευρό των Κούρδων, όταν αυτοί πολεμούσαν κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Υπό αυτή την έννοια, η ταινία δράσης της Καρολιν Φουρεστ, πέρα από τη δραματική επικαιρότητά της, τη στιγμή που ένας ανώμαλος Αμερικανός πρόεδρος πουλάει τους Κούρδους στον Σουλτάνο Ερντογάν, φέρνει στο προσκήνιο και μια άγνωστη γενοκτονία. Αυτήν των γυναικών Γενίζντι, οι οποίες εξολοθρεύτηκαν από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν αναπτύξει σήμερα στην Αφρική και Μέση Ανατολή το μεγαλύτερο εμπόριο σκλάβων του 21ου αιώνα.
«…Οι ισλαμιστές», τονίζει η Καρολίν Φουρεστ, συγγραφέας και σκηνοθέτης, «….τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι θα μπορούσε να τους σκοτώσει μια γυναίκα. Αυτό όμως τελικά είναι ένα ατού για τις γυναίκες που μάχονται εναντίον τους. Κατά κύριο δε λόγο, οι γυναίκες που πήραν τα απλά εναντίον τους, ήσαν αυτές που είχαν πουληθεί στα ισλαμικά σκλαβοπάζαρα…».
«…Είναι γνωστό», μας προσθέτει η Γαλλίδα σκηνοθέτης «…ότι οι πόλεμοι περνούν πάνω από τα πτώματα γυναικών. Όμως στην περίπτωσή μας τα πτώματα αυτά είναι το όπλο που τρομοκρατεί τους ισλαμιστές….».
Αυτούς ακριβώς που εν ψυχρώ έχουν εκτελέσει πάνω από 30.000 Γεζιντίς γυναίκες που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να στρατευτούν στο πλευρό των ηρωϊκών Κουρδισσών, στη μάχη κατά ανθρωπόμορφων τεράτων, που ηδονίζονται με τον θάνατο...
Αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα, που συνθέτουν τον ισλαμοφασισμό και που για κάποιους στη χώρα μας θεωρούνται φορείς προόδου και μη χειρότερα.