Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός της επί των Εξωτερικών Χάικο Μάας πήραν αποστάσεις από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
«Το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας», διαβεβαίωσε η καγκελάριος στο εβδομαδιαίο podcast της που ήταν αφιερωμένο στην 64η επέτειο του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr.
«Ωστόσο είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον», πρόσθεσε ενώ απόψε θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν για ένα δείπνο στο Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO» (Permanent Structured Cooperation, Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), πρόσθεσε η Άγγελα Μέρκελ.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ακολούθησε υποστηρίζοντας σε άρθρο του στο εβδομαδιαίο περιοδικό der Spiegel: «Θέλουμε και έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ».
«Θα ήταν λάθος να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποδυναμωθεί. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους», ανέφερε.
Ο Μάας υποστήριξε την έκκληση του Μακρόν για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης. «Γι’ αυτό μαζί με τη Γαλλία εργαζόμαστε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που να συνεργάζεται πολύ πιο στενά στην πολιτική της ασφάλειας», έγραψε ο Μάας.
«Ναι, θέλουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη, όμως την χρειαζόμαστε ως τμήμα ενός ισχυρού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του», τόνισε ο Μάας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο να είναι μέλος και η Βρετανία, ανεξάρτητα από τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ.
Ο Μάας ανέφερε πως εργάζεται πάνω σ’ αυτή την ιδέα μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η Γερμανία έχει στόχο να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Μοραβιέτσκι: «Επικίνδυνα» τα επικριτικά σχόλια Μακρόν για το ΝΑΤΟ
Τα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το ΝΑΤΟ είναι «επικίνδυνα», έκρινε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στους Financial Times.
Ο Μακρόν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στο περιοδικό Economist ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», αναφερόμενος στην έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος εξάλλου αμφισβήτησε την αμυντική αρχή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων.
Το ΝΑΤΟ είναι «η πιο σημαντική συμμαχία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας», απάντησε ο Μοραβιέτσκι. Το γεγονός ότι ο Μακρόν αμφισβήτησε το αν τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να υπερασπίζονται το ένα το άλλο είναι «επικίνδυνο», κατήγγειλε.
«Πιστεύω ότι οι αμφιβολίες του προέδρου Μακρόν σχετικά (με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα) ίσως ωθήσει άλλους συμμάχους να αναρωτηθούν αν ίσως η Γαλλία είναι αυτή που έχει αμφιβολίες για το αν θα την τηρήσει. Ελπίζω ότι μπορούμε ακόμη να βασιζόμαστε στο ότι η Γαλλία θα τηρεί τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Μοραβιέτσκι.
Ωστόσο ο Πολωνός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου είναι ένθερμη εταίρος των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι τα προβλήματα του ΝΑΤΟ δεν οφείλονται στην αμφιθυμία του Τραμπ, αλλά στην έλλειψη δέσμευσης που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες -αντίθετα με την Πολωνία-δεν τηρούν το όριο του 2% στις αμυντικές τους δαπάνες, όπως ορίζει η συμμαχία.
Εξάλλου τους τελευταίους μήνες ο Μακρόν πιέζει διπλωματικά για την αποκατάσταση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία. Από την πλευρά του ο Μοραβιέτσκι απαντά ότι το ΝΑΤΟ είναι « η βασική πηγή ασφάλειας» για την Πολωνία και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσέγγισης με τη Ρωσία, εξηγώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί «να υποκρίνεται ότι δεν συνέβη τίποτα στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία».
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr