Η ιστορία του ανθρώπινου είδους είναι μια ιστορία συνεχούς μετακίνησης προς κάτι καλύτερο – εκατομμύρια προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που οδηγούνται πολύ συχνά, ακόμα και περισσότερες από μία φορές στην πορεία της ζωής τους, μακριά από τις εστίες τους. Άνθρωποι που ξεριζώνονται για να βρουν ασφάλεια, προστασία και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ας σκεφτούμε, πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν τόσοι άνθρωποι μέσα στην ιστορία δεν είχαν βρει καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, όταν η δική τους δεν μπορούσε πια να τους προστατεύσεις; Πόσα θα χάναμε από την κοινή μας ζωή αν οι άνθρωποι έχαναν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους; Τι θα γινόταν αν ο Albert Einstein δεν έβρισκε καταφύγιο στην Αμερική; Πώς θα ήταν η επιστήμη της ψυχανάλυσης σήμερα αν ο Sigmund Freud δεν είχε διαφύγει από την Αυστρία;
Σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί, συμβάλλουν όλοι, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, στις χώρες στις οποίες αναζήτησαν ασφάλεια και προστασία. Κουβαλούν μαζί τους τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ελπίδες και τα όνειρά τους και ακόμα περισσότερα. Πράγματα που δεν χωρούν σε μια βαλίτσα.
«Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα»
H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, προκηρύσσουν τον 23ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα τους πρόσφυγες για τη σχολική χρονιά 2019-2020, με τίτλο «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».
Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, στην Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου καθώς και μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ).
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τις 11 Νοεμβρίου 2019 μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2020. Είναι σημαντικό οι συμμετοχές να είναι το αποτέλεσμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μέσα στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν κάποιες δραστηριότητες από το ενδεικτικό υλικό με πηγές και προτάσεις σχετικές με το θέμα του Διαγωνισμού που βρίσκονται παρακάτω.
Οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων, αφού συγκεντρώσουν τις εργασίες των μαθητών, θα τις αποστείλουν συγκεντρωτικά συνοδευόμενες από τις υπεύθυνες δηλώσεις υπογεγραμμένες από τους γονείς/κηδεμόνες (με αναγραφόμενη ημερομηνία αποστολής στο φάκελο μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2020) στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μιχαλακοπούλου 91, 115 28, Αθήνα.
*πρώτη δημοσίευση: www.unhcr.org