του Bassam Tawil
-Εντωμεταξύ, υπάρχουν άλλοι Άραβες στην περιοχή που είναι πιο τυχεροί από τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας: οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ. Αυτοί οι πολίτες είναι τυχεροί που δεν ζουν υπό την κυριαρχία των διεφθαρμένων και ανίκανων ηγετών της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς. Αυτοί οι Άραβες πολίτες είναι τυχεροί επειδή ζουν στο Ισραήλ.
-Αυτά είναι μερικά ακόμη ανεπιθύμητα καλά νέα για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ: Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2018 ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επενδύσει 4,5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στις αραβικές περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει 20 εκατομμύρια σέκελ (5,6 εκατομμύρια δολάρια) στην αραβική αγορά υψηλής τεχνολογίας. Συνολικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια σέκελ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στον αραβο-ισραηλινό τομέα μέχρι το τέλος του 2020...
-Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια που προσέφερε το σχέδιο Τραμπ στους Παλαιστίνιους θα παρακρατηθούν τελικά επειδή οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους: να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εις βάρος του λαού τους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι όταν οι Άραβες ―συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων― ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, συχνά ονειρεύονται να μετακομίσουν στο Ισραήλ. Δεν είναι περίεργο, επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αραβο-ισραηλινοί δεν θέλουν να γίνουν μέλη ενός παλαιστινιακού κράτους, και ζητούν να παραμείνουν στο Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι που ζουν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μπορούν να ονειρεύονται μόνο την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι Άραβες αδερφοί τους στο Ισραήλ.
Χάρη στους σημερινούς ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, ο παλαιστινιακός λαός βυθίζεται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η φτώχεια, η ανεργία και η καταπίεση είναι η μοίρα τους για πολλές δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς έχουν επανειλημμένα απορρίψει σχέδια ειρήνης που προσφέρουν ευημερία στους Παλαιστίνιους.
Πρόσφατα, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς απέρριψαν το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση επενδύσεων και υποδομών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους. Το σχέδιο απαιτεί έργα ύψους 27,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Τα έργα «που προβλέπονται περιλαμβάνουν όσα αφορούν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, της ύδρευσης, της υψηλής τεχνολογίας, του τουρισμού και της γεωργίας».
Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, ωστόσο, είπαν «όχι» στο σχέδιο Τραμπ και το χαρακτήρισαν «αμερικανο-σιωνιστική συνωμοσία για την εκκαθάριση του παλαιστινιακού ζητήματος και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».
Αυτοί οι ηγέτες, οι οποίοι απέρριψαν το σχέδιο Τραμπ πριν ακόμη το δουν, δεν ενδιαφέρονται σαφώς για την ευημερία του λαού τους. Απορρίπτοντας την προσφορά των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν αποδείξει και πάλι ότι προτιμούν να βλέπουν το λαό τους να συνεχίζει να ζει σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας, παρά να αποδεχθούν πρόταση για χρηματοδότηση διαφόρων οικονομικών σχεδίων και παροχή θέσεων εργασίας για πολλούς άνεργους Παλαιστίνιους. Ο αληθινά χαμένος της παγιωμένης απόρριψης των Παλαιστινίων ηγετών είναι, με τραγικό αποτέλεσμα, ο παλαιστινιακός λαός.
Εντωμεταξύ, υπάρχουν άλλοι Άραβες στην περιοχή που είναι πιο τυχεροί από τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας: οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ. Αυτοί οι πολίτες είναι τυχεροί που δεν ζουν υπό την κυριαρχία των διεφθαρμένων και ανίκανων ηγετών της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς. Αυτοί οι Άραβες πολίτες είναι τυχεροί επειδή ζουν στο Ισραήλ.
Τα δύο εκατομμύρια Αράβων πολιτών του Ισραήλ έχουν γίνει μέχρι και αντικείμενο φθόνου των Παλαιστίνιων αδερφών τους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν περνάει ούτε μια μέρα που οι Παλαιστίνιοι να μην λαμβάνουν ακόμη μια υπενθύμιση για την καλή και άνετη ζωή των Αράβων πολιτών του Ισραήλ.
Το τελευταίο παράδειγμα της επιτυχημένης και ακμάζουσας ζωής τους μπορεί να το δει κανείς στην Αράμπα, μια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ. Με πληθυσμό 26.000 κατοίκων, η Αράμπα είναι σήμερα μια από τις κορυφαίες κοινότητες στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των ιατρών που διαθέτει.
«Υπάρχουν 400 ιατροί στην Αράμπα», δήλωσε ο Δρ Tarek al-Sa’di, παθολόγος από την πόλη που εργάζεται στο νοσοκομείο Ραμπάμ της Χάιφα, το οποίο ιδρύθηκε το 1938, 10 χρόνια πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. «Η Αράμπα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρών στον κόσμο. Μιλάμε περίπου για 15 γιατρούς για κάθε 15.000 κατοίκους. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό».
Ο πλαστικός χειρουργός Yusef Nassar, επίσης κάτοικος της Αράμπα, σχολίασε: «Κάτι περίεργο συμβαίνει στην πόλη μας. Σε κάθε σπίτι, θα βρείτε τρεις ή τέσσερις γιατρούς. Έχω αρκετές κλινικές σε ολόκληρη τη χώρα. Ποιοι έρχονται στις κλινικές μου; Από πολλές πόλεις και χωριά, τόσο Εβραίοι όσο και Άραβες».
Ο Saeed Yassin, ένας βετεράνος οικογενειακός γιατρός από την Αράμπα, είναι περήφανος πατέρας τριών γιατρών ―δύο αγοριών και ενός κοριτσιού. «Έχω επίσης δύο άλλους γιους που είναι φαρμακοποιοί», είπε.
Επιπλέον, ο Δρ Yassin επεσήμανε ότι και τα 10 αδέλφια του είναι όλοι γιατροί. «Κάθε έξι μήνες, μπορεί κανείς να ακούσει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται για να εορταστεί η αποφοίτηση άλλων 15 ή 20 γιατρών που πέρασαν τις ιατρικές εξετάσεις», πρόσθεσε. «Δεν είναι καθόλου σπάνιο να βλέπει κανείς ότι μια οικογένεια έχει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Είναι φυσιολογικό για εμάς».
Οι γυναίκες αραβικής καταγωγής που διαμένουν στο Ισραήλ φαίνεται να έχουν περισσότερες ευκαιρίες από εκείνες που ζουν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς. Οι κάτοικοι της Αράμπα επισημαίνουν ότι ο αριθμός των γυναικών ιατρών στην πόλη είναι ακόμη υψηλότερος από τον αριθμό των ανδρών.
Η Δρ Wuroud Yassin, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Καρμέλ της Χάιφα, αποφοίτησε από το διάσημο Technion ―το Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Χάιφα.
«Σπούδασα στο Technion μαζί με ανθρώπους από διάφορα υπόβαθρα και θρησκείες, συμπεριλαμβανομένων Αράβων και Εβραίων», είπε. «Ήμουν το μοναδικό κορίτσι στην οικογένειά μου, και μου δίδαξαν ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Μου δίδαξαν επίσης ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο αν εργάζεσαι σκληρά».
Μια άλλη ιστορία επιτυχίας στην Αράμπα είναι αυτή του ψυχολόγου Saleh Kana’neh, ιδρυτή και διευθυντή του Κέντρου Διάγνωσης, Θεραπείας και Αποκατάστασης El-Razi, του πρώτου κέντρου αυτού του είδους που έχει συγκεντρώσει ένα προσωπικό επαγγελματιών για τη διάγνωση παιδιών και νεαρών ενηλίκων με αναπηρία, και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που ταιριάζουν στην αραβική κοινότητα και βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση, τα τμήματα υγείας και τις τοπικές αρχές.
Θεωρείται ως η Μέκκα της διάγνωσης και θεραπείας διανοητικών διαταραχών για παιδιά αραβικής καταγωγής: το κέντρο έχει παράσχει περίπου 50.000 θεραπείες σε 1.500 παιδιά στις εγκαταστάσεις ημερήσιας φροντίδας και έχει επιβλέψει 20.000 διαγνώσεις στα κέντρα διάγνωσης, πέραν της παροχής χιλιάδων ωρών καθοδήγησης για τους ασθενείς και το προσωπικό.
«Παρέχουμε επίσης θεραπεία σε Εβραίους», δήλωσε ο Δρ Kana’neh. «Είμαστε περήφανοι που οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους είναι γυναίκες. Δεν θα βρείτε ούτε ένα σπίτι στην Αράμπα που να μην έχει τουλάχιστον έναν ακαδημαϊκό. Αυτό γεμίζει υπερηφάνεια την αραβική μας κοινότητα. Στην Αράμπα έχουμε 100 ψυχολόγους. Αυτό σημαίνει ότι αναλογεί ένας για κάθε 2.500 κατοίκους της πόλης».
Τέτοιες ιστορίες επιτυχίας Αράβων τείνουν να αγνοούνται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τη διεθνή κοινότητα. Αυτά τα άτομα, που ζουν στο Ισραήλ, είναι προφανώς άνετα.
Εάν ζούσαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και διαμαρτύρονταν για το Ισραήλ κάθε μέρα, θα είχαν τραβήξει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου.
Διεθνείς δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη Μέση Ανατολή και πολλοί διεθνείς οργανισμοί προτιμούν να κλείνουν τα μάτια τους σε τέτοιες ιστορίες επειδή δείχνουν τη θετική πτυχή της ζωής στο Ισραήλ.
Αυτά είναι μερικά ακόμη ανεπιθύμητα καλά νέα για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ: Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2018 ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επενδύσει 4,5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στις αραβικές περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει 20 εκατομμύρια σέκελ (5,6 εκατομμύρια δολάρια) στην αραβική αγορά υψηλής τεχνολογίας. Συνολικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια σέκελ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στον αραβο-ισραηλινό τομέα μέχρι το τέλος του 2020 προκειμένου να «μειωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά χάσματα μεταξύ των μειονοτικών τομέων και του γενικού πληθυσμού μέσω της αλλαγής των μηχανισμών κατανομής των πόρων».
Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αράβων πολιτών της, οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς εξακολουθούν να στερούν από τον λαό τους την ξένη βοήθεια, ένα καλύτερο μέλλον και την ελπίδα.
Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια που προσέφερε το σχέδιο Τραμπ στους Παλαιστίνιους θα παρακρατηθούν τελικά επειδή οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους: να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εις βάρος του λαού τους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι όταν οι Άραβες ―συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων― ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, συχνά ονειρεύονται να μετακομίσουν στο Ισραήλ. Δεν είναι περίεργο, επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αραβο-ισραηλινοί δεν θέλουν να γίνουν μέλη ενός παλαιστινιακού κράτους, και ζητούν να παραμείνουν στο Ισραήλ.
*πρώτη δημοσίευση: el.gatestoneinstitute.org