του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο και, με βάση την μέχρι σήμερα πολύτιμη και γόνιμη συνεισφορά της στο ελληνικό μάνατζμεντ, είναι βέβαιον ότι πολλά μπορεί ακόμη να προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση, μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τονίζοντας ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη αναπτυξιακών προοπτικών είναι η ανεργία και η ρευστότητα.
«Η βάση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας πηγάζει ως επί το πλείστον από δομικά προβλήματα της οικονομίας και από εσφαλμένες νοοτροπίες και πολιτικές, οι οποίες ίσχυαν για πολλά έτη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας πρέπει να είναι οδηγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κράτους.
«Για το πρόβλημα της ανεργίας, η πρόταση της ΕΕΔΕ συνίσταται στην επιδότηση της εργασίας», επεσήμανε ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος και συμπλήρωσε ότι για την υλοποίηση της πρότασης απαιτείται η αποδοχή από πλευράς κοινωνικών εταίρων και η συνδρομή της Πολιτείας στο να νομοθετήσει ανάλογα. Όπως διευκρίνισε, τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης είναι τα εξής: Δεν επιβαρύνεται ούτε η εργοδοσία ούτε το κράτος, πριμοδοτείται η κάθε θέση εργασίας από τις εργοδοτικές εισφορές δύο εργαζομένων, οι νεοπροσληφθέντες (άνεργοι) πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές. Τόνισε επίσης ότι, με αυτόν τον τρόπο, το ασφαλιστικό σύστημα δεν επιβαρύνεται περαιτέρω, καθώς ο συνολικός αριθμός των μη αποδιδόμενων εισφορών είναι ίσος με το σύνολο των εισφορών που δεν αποδίδονται από τους ανέργους σήμερα. Όπως ανέφερε, η διάρκεια του προγράμματος θα είναι τριετής και θα μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες που θα είναι ενήμερες ασφαλιστικά, ακόμη και με διακανονισμό, ενώ η μόνη υποχρέωση των εταιρειών θα είναι ότι για κάθε απόλυση θα χάνουν το δικαίωμα της απαλλαγής των εισφορών.
Όσον αφορά στα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά, ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 παρουσιάζει μέχρι σήμερα απορροφητικότητα περίπου 22%, καταλήγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν οδοί αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ ταχύτερα και σε χώρους ή με διαδικασίες που δεν προβλέπονται σήμερα. Αναφερόμενος στην βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω ενίσχυσης του τραπεζικού δανεισμού, πρότεινε την εναλλακτική χρησιμοποίηση ποσού έως 5 δισεκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, μέσω της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η οποία, στην συνέχεια, θα χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΕΙΒ θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή χρηματοδότησης προσαυξημένης κατά 100% του ποσού των εγγυήσεων που θα λάβει –δηλαδή, για 5 δισεκατ. ευρώ εγγυήσεις να δεσμευτεί για συνολική χρηματοδότηση 10 δισεκατ. ευρώ, πιθανόν με την προϋπόθεση ότι οι εγγυήσεις απορροφούν τις πρώτες ζημιές, σε περίπτωση αδυναμίας των τραπεζών να αποπληρώσουν την χρηματοδότηση της ΕΙΒ.
Παράλληλα, ο κ.Κων.Λαμπρινόπουλος ανέφερε ότι η ΕΕΔΕ δεσμεύεται να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία σε όλη την χώρα που θα έχει ως σκοπό να εμπεδωθούν οι αρχές της επιχειρηματικότητας και της εργασιακής συνέπειας. «Η ΕΕΔΕ επιδιώκει να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να θέσουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μερικές από τις βασικές προτάσεις της ΕΕΔΕ για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι οι εξής:
*Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Προστιθέμενη Αξία και Εξωστρέφεια αποτελούν τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κτισθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
*Κρίνεται απαραίτητη η σωστή διαχείριση και η αξιοποίηση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό (task force) που θα αφορά σε θέματα δημόσιας διοίκησης και οργάνωσης
*Δεν πρέπει να αποτελούν πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης και απαιτούν συναίνεση στον σχεδιασμό τους τομείς όπως η Παιδεία, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
*Δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστική τόσο για εθνικές όσο και για διεθνείς επενδύσεις
*Δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και σταδιακά της μεταποίησης
*Η έννοια τόσο της χρονικής όσο και της ποσοτικής στοχοθέτησης κρίνεται αναγκαία και στην παρούσα φάση και στο μέλλον
*Αποκατάσταση οριστικά της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών
*Διαφάνεια και ειλικρίνεια, που αποτελούν θεμελιώδεις άξονες οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών
*Ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης επικοινωνίας και ενημέρωσης, με ειλικρίνεια και σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας, για θέματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως καθώς και για θέματα ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, που επηρεάζουν σημαντικά το μέλλον των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
*Η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας, που πρέπει να είναι οδηγός στην προσπάθεια αυτή τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κράτους.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι, στην παρούσα κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς, κάποιοι θα μπορέσουν επιτέλους να τείνουν ευήκοον ους σε προτάσεις και σκέψεις που μόνον μπροστά μπορούν να πάνε την χώρα.