Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ

Ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος της χώρας έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, αρκεί να απαλλαγεί από περιττές διοικητικές αγκυλώσεις.

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η ελληνική βιομηχανία ειδών διατροφής καλύπτει το 26% της βιομηχανικής δραστηριότητας στην χώρα μας, προσφέρει 320.000 θέσεις εργασίας και αποφέρει πάνω από 3 δισεκατ. ευρώ έσοδα από εξαγωγές. Είναι ένας κλάδος δυναμικός και καινοτόμος που σίγουρα αποτελεί σταθερή αξία για την ελληνική οικονομία». Αυτά τόνισε με έμφαση ο κ. Ευαγ. Καλούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) με αφορμή την τελευταία Γενική Συνέλευσή του. Επίσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου ως το κλειδί για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση και είπε ότι το μοντέλο αυτό θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις άξονες: στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά πρώτο και κύριο λόγο, στην απαραίτητη και ζωτική ενίσχυση της εξωστρέφειας, στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Σχετικά με τον πρώτο άξονα του μοντέλου, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Ε.Καλούσης τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι ένας κλάδος που κατ’ εξοχήν προάγει την ανταγωνιστικότητα, καθώς αντιμετωπίζει με πολλή προσοχή το θέμα του κόστους παραγωγής και των τιμών. «Ο ρόλος μας είναι να παράγουμε προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή και στην καλύτερη δυνατή τιμή. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αναδιοργανώνουν την παραγωγή, περιορίζουν όλα τους τα έξοδα, συγκρατούν –ή ακόμη και μειώνουν– τις τιμές των προϊόντων τους και πραγματοποιούν συνεχείς προσφορές προκειμένου να κρατήσουν τους καταναλωτές τους. Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι κάθε φορά προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να απορροφήσουμε το οποιοδήποτε κόστος, πριν προβούμε σε ανατιμήσεις, γιατί η υποστήριξη των προϊόντων μας από τους καταναλωτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δική μας επιτυχία και ανάπτυξη. Άλλωστε, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα μας συνιστά το σπουδαιότερο κεφάλαιό μας και είναι ένα κύριο μέλημα στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Περίτρανη απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι ο μέσος όρος τιμών τα προϊόντα διατροφής μειώθηκε κατά 3,6% το πρώτο οκτάμηνο του 2010 και κατά 2,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε επίσης στα δύο φαινόμενα που θα πρέπει να παταχθούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την έξοδο από την ύφεση. πρόκειται για την πολυνομία και την πολυπλοκότητα των θεσμών που, όπως υπογράμμισε, «ευνοούν την αδιαφάνεια και την διαφθορά και αποτελούν δύο από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες της υγιούς επιχειρηματικότητας». Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ε. Καλούσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει –και θα βγει– από το σημερινό αδιέξοδο το οποίο, όπως επεσήμανε, αποτελεί ευκαιρία να συνεργαστούμε και συνάμα πρόκληση για την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στην χώρα μας.

Στην εκδήλωση του ΣΕΒΤ μίλησαν επίσης ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΠΕ κ. Παν. Κορλίρας και ο εκδότης των εφημερίδων City Press και Free Sunday κ. Γιώργος Κύρτσος.

Αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο κ. Παν.Κορλίρας υπογράμμισε τις προοπτικές του κλάδου και την συμβολή του στην διαμόρφωση ενός νέου μέλλοντος για την ελληνική οικονομία, για την οποία είπε ότι «η εξωστρέφεια αποτελεί πλέον μονόδρομο». Ακόμα, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κατάσταση μακροχρόνιας στασιμότητας αλλά στην καθοδική φάση ενός υφεσιακού κύκλου, που θα τελειώσει αφήνοντας πίσω του τόσο προβλήματα όσο και ευκαιρίες. Εκτίμησε δε πως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι πρώτοι μικροί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Εξάλλου, αυτή είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ, εφόσον βέβαια αρθούν στην χώρα πλείστα όσα αντιαναπτυξιακά εμπόδια», είπε.
Πιο απαισιόδοξος, ο κ.Γ.Κύρτσος επέμεινε στην αναποτελεσματικότητα των λαμβανομένων συνεχώς μέτρων λιτότητας και είπε ότι, στον βαθμό που δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, δεν αποδίδουν.

Έτσι, η κυβέρνηση επανέρχεται σε νέες οριζόντιες περικοπές και ο φαύλος κύκλος αναπαράγεται. «Ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει συνολικά το δικομματικό πολιτικό σύστημα», είπε ο κ.Γ.Κύρτσος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως για τα επόμενα χρόνια δύσκολα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της ύφεσης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι, αν επιταχυνθεί σε υγιείς βάσεις η σταθεροποίηση της οικονομίας, τότε σίγουρα θα μπορούσε να έλθει πιο γρήγορα και η ανάπτυξη.

Την τοποθέτηση αυτή συμμερίστηκαν και πολλοί από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΣΕΒΤ, την οποία και παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron