του N. Peter Kramer
«Μια ιταλική δημοσκόπηση θεωρεί την Κίνα ως την πιο φιλική χώρα του εξωτερικού, ενώ ακολουθεί η Ρωσία. Η Γερμανία θεωρείται η λιγότερο φιλική ξένη δύναμη και ακολουθείται από τη Γαλλία. Μια άλλη δημοσκόπηση παρουσιάζει ότι το 42% των Ιταλών θέλει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και το 44% προτιμά να παραμείνει. Αυτά είναι πολύ ανησυχητικά στοιχεία. Είκοσι χρόνια εντός της ευρωζώνης έχουν οδηγήσει τους Ιταλούς σε σημείο που θεωρούν την Κίνα ως τον σημαντικότερο στρατηγικό τους εταίρο». Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά του Wolfgang Munchau, ενός σχολιαστή των διεθνώς αναγνωρισμένων Financial Times. «Άφοβα και Αμερόληπτα» είναι το σύνθημα της καθημερινής, επιχειρηματικής έντυπης έκδοσης.
Μην σας εκπλήξουν οι ιταλικές απόψεις. Η Ιταλία αποτελεί το μόνο μεγάλο κράτος- μέλος της Ε.Ε. που εγγράφηκε επίσημα στην κινέζικη πρωτοβουλία «Belt and Road», ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό έργο υποδομής που εκτείνεται ως την ευρασιατική ήπειρο. Αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανικής στρατηγικής της Κίνας. Η Ιταλία έχει ήδη προσελκύσει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο (μετά τη Γερμανία) των κινεζικών επενδύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόσφατα το Πεκίνο εμφάνισε προοπτικές για επενδύσεις στο λιμάνι της Τεργέστης στην Αδριατική ακτή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, γιόρτασε τη συμφωνία για τον Covid-19 σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron. Οι φιλοευρωπαίοι ελπίζουν ότι το ταμείο θα αντιμετωπίσει το πλήγμα της Ιταλίας σε βάρος του ευρωσκεπτικισμού. Αλλά θα είναι αρκετό το αποτέλεσμα για να πείσει την Ιταλία να σταματήσει να σπάει τους δεσμούς της Ε.Ε. με την Κίνα; Θα πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης, στις 18 και 19 Ιουνίου. Εάν πράγματι δοθεί τότε μια ξεκάθαρη απάντηση.
Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης αναφορά του Munchau σε άρθρο του ότι μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το ποσοστό των Γερμανών που αναζητούν στενότερους δεσμούς με την Κίνα είναι 36% έναντι του ποσοστού των 37% υπέρ των ΗΠΑ. Μεταξύ των νέων σε ηλικία Γερμανών, η Κίνα ξεπερνά κατά πολύ τις ΗΠΑ. Ο ρόλος της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και η καταστολή της ροής πληροφοριών για τον Covid-19 φαίνεται να μην έχει μεγάλη επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. «Η Κίνα πρόκειται να αναδειχθεί ως η πιο ισχυρή εξωτερική δύναμη για την Ε.Ε.», συμπεραίνει ο συγγραφέας των FT.