του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
«Η εξωστρέφεια που απαιτείται για την ελληνική οικονομία και η άνοδος του τουρισμού μας είναι συνάρτηση της δημιουργίας επώνυμης ζήτησης για την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανικών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) κ. Νίκος Καραγεωργίου στο πλαίσιο της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Εξάλλου, στην διάρκεια της εκδήλωσης πολύς λόγος έγινε για την πτωτική πορεία της ζήτησης στην Ελλάδα και για τις ουσιαστικές αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές, οι οποίες υπαγορεύονται από την κρίση.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις αυτές, ο κ. Νίκος Καραγεωργίου επέμεινε στην ανάγκη της τόνωσης της ζήτησης, που είναι το ένα σκέλος μιας ενδεχόμενης εξόδου από την ύφεση, και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που είναι απαραίτητη στην αναπτυξιακή διαδικασία. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ επεσήμανε τα –πάντα υφιστάμενα– αναπτυξιακά αντικίνητρα, το κυριότερο από τα οποία είναι, όπως είπε, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συνοδεύονται κατά κανόνα και από την επίδειξη αντιεπιχειρηματικού πνεύματος σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, επισημαίνοντας την ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας τόνισε ότι αυτή θα παραμείνει νεκρό γράμμα όταν, για παράδειγμα, τεράστια ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλονται στους δικαιούχους τους από το κράτος για περισσότερους από 18 και 20 μήνες. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ τόνισε ότι τα μέλη του είναι πρόθυμα να αναλάβουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική υπήρξε η παρουσίαση του κ. Αλ. Φλώρου, Retailer Services Manager της Nielsen Greece, ο οποίος επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί από 50% το 2006 σε μόλις 20,5% το 2011. Επεσήμανε επίσης την άνοδο του κόστους διαβίωσης, η οποία, στο μέτρο που συνοδεύεται από εισοδηματικές μειώσεις, οδηγεί στον περιορισμό της ζήτησης που παρατηρείται στην αγορά. Ο κ. Αλ. Φλώρος υπογράμμισε επίσης ότι οι καταναλωτές όλο και περισσότερο κάνουν οικονομίες σε πολλούς και διαφόρους τομείς, όπως στις δαπάνες για ρεύμα και θέρμανση. Είπε ακόμα ότι, μπροστά σε αυτή την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και η οποία είναι μεσοπρόθεσμης διάρκειας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις προτεραιότητές τους και να έχουν κατά νουν ότι οι καταναλωτές θα θέλουν να ψωνίζουν φθηνότερα. Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών υπογράμμισε ότι, διαχρονικά, σε σχέση με τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι είτε μηδενικές είτε, σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από το μηδέν.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Τσεντεμεΐδης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΒΕΠ και Customer Management Director Mass Market της Johnson & Johnson Hellas AEBE, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζει η γνώση στην δημιουργία αξίας. Επεσήμανε ότι το 93% των καταναλωτών έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν και η μαζική τάση που προκύπτει είναι πτωτική. Είπε, επίσης, ότι σε ποσοστό 80% τα ψώνια γίνονται από γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών, οι οποίες δαπανούν κατά μέσον όρο 340 ευρώ τον μήνα και επισκέπτονται τα σούπερ-μάρκετ 2,4 φορές την εβδομάδα. Οι καταναλώτριες αυτές, σε ποσοστό 61%, λένε ότι γνωρίζουν τις τιμές και 7 στις 10 ψωνίζουν με λίστα. Ας σημειωθεί ότι οι καταναλωτές αυτοί κατά μέσον όρο επισκέπτονται τρία διαφορετικά καταστήματα. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ζωτικό εμείς οι άνθρωποι της αγοράς να επικοινωνήσουμε τις αξίες μας στους καταναλωτές και να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες ώστε να πρυτανεύει στο επίπεδό τους η λογική σκέψη», είπε ο κ. Χρ. Τσεντεμεΐδης.
Κύριος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο διεθνούς φήμης διαφημιστής και άνθρωπος της επικοινωνίας κ. Πήτερ Οικονομίδης, γνωστός παγκοσμίως από την συνεργασία με του με την Apple, ο οποίος, πολύ παραστατικά αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται στα μυαλά των καταναλωτών, αλλά και στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας –στην οποία επικρατούν συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, ταχύτατων μεταβολών και ορμητικής εισόδου στην αγορά νέων παικτών. «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα μυαλά πρέπει να δουλεύουν με μεγάλη ταχύτητα γιατί οι ρίξεις είναι πολύ σημαντικές και το εύρος τους επιβάλλει νέες δημιουργικές σκέψεις», είπε ο κ. Π. Οικονομίδης. Αφού χαρακτήρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) ως ένα τεράστιο καφενείο με 2,3 δισεκατομμύρια πελάτες, αναφερόμενος στο μάρκετινγκ είπε: «Το σύγχρονο μάρκετινγκ πρέπει να στηρίζεται στο να ακούμε, να μαθαίνουμε, να μοιραζόμαστε και να δίνουμε περισσότερο από αυτό που παίρνουμε. Σήμερα το μάρκετινγκ πρέπει να είναι η ήπια δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, το βάθρο επάνω στο οποίο πατάει μια μάρκα είναι η φήμη της. Γι αυτό και το branding στην ουσία είναι το μάνατζμεντ της φήμης. Έτσι, αν θεωρήσουμε ότι παλιά το μάρκετινγκ ήταν μία ορχήστρα κλασσικής μουσικής, σήμερα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι μοιάζει με την τζαζ. Με άλλα λόγια, δεν εξυπηρετεί η μουσική τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος την μουσική».
Τέλος, ο κ. Π. Οικονομίδης αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και έδωσε έμφαση στον ψυχολογικό χαρακτήρα τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε την ζωτική και άμεση ανάγκη εγκατάλειψης του παρελθόντος και δημιουργίας νέων όρων ανάπτυξης με βάση τον επαναπροσδιορισμό της μάρκας Ελλάδα. «Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την έκφραση δεν γίνεται», είπε ο ομιλητής –ο οποίος πρωτοστατεί και στην γνωστή καμπάνια «Δώστε μιαν Ευκαιρία στην Ελλάδα».
Η ΜΑΡΚΑ ΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Επωνύμων Προϊόντων.

93% των καταναλωτών έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν και η μαζική τάση που προκύπτει είναι πτωτική.