Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Πώς οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν στην γυναίκα νέες ευκαιρίες και δυνατότητες οικογενειακής και επαγγελματικής ανέλιξης.

Είναι γνωστό πως οι γυναίκες σήμερα έχουν αυξήσει την συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας κατά 16% στις χώρες του ΟΟΣΑ από το 1970 και ύστερα, είπε ο κ.Μ.Πατεράκης. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι οι γυναίκες εισήλθαν οριστικά στην αγορά εργασίας μόλις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ακόμα και στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
της
Λίνας Τσαγκαράκη *
Οι γυναίκες στην Ηγεσία και οι γυναίκες στην ψηφιακή εποχή είναι αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες που η μία υποστηρίζει την άλλη. Στον προηγούμενο αιώνα άλλαξε η ανθρώπινη ιστορία όσον αφορά τις γυναικείες κατακτήσεις. Οι γυναίκες σήμερα τα κάνουν όλα, σε όλες τις θέσεις, και βλέπουμε ισχυρές γυναίκες Πρωθυπουργούς, Προέδρους Δημοκρατίας και Καγκελάριους. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε σήμερα είναι πολλές γυναίκες παντού, δεν αρκούν τα παραδείγματα και το θεσμικό πλαίσιο. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της η Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο
5ο συνέδριο Women on Leadership (Οι Γυναίκες στην Ηγεσία), με θέμα
«Women in the new digital era» (Οι γυναίκες στην νέα ψηφιακή εποχή) που οργάνωσε ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, συνέχισε η υπουργός. Στα ανώτατα επίπεδα των επιχειρήσεων το ποσοστό των γυναικών είναι μονοψήφιο. Η δημιουργία επιχειρήσεων από γυναίκες στις ΗΠΑ είναι στο 35% καις την Ευρώπη και την Ελλάδα πολύ λιγότερο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει η λογική των αριθμών.
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε η κ.Α.Διαμαντοπούλου, η ψηφιακή εποχή δίνει διαφορετικές δυνατότητες οργάνωσης στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, φέρνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη δικτύωση. Τα δίκτυα είναι η απάντηση για την ισχυροποίηση των γυναικών που υπήρξαν μέχρι σήμερα το ατού των ανδρών. Η ψηφιακή εποχή που αλλάζει τα δεδομένα αλλάζει και την έννοια του δικτύου, ιδιαίτερα στο θέμα της ηγεσίας. Ήδη σήμερα, ακόμα και στις τεχνολογικές σχολές όπου κάποτε η γυναικεία παρουσία ήταν περιορισμένη, το 52% είναι γυναίκες. Η γυναικεία ηγεσία πρέπει να λειτουργήσει με την αντίληψη του παραδείγματος. Η ισορροπία των φύλων σε όλα τα σύνολα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην επιτυχία τους, κατέληξε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στην παρούσα κρίση, σημειώνοντας πως κλείνει η περίοδος της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.
Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, άνοιξε η κ.Ρίτα Χριστοδουλάτου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΟΓΜΕ, η οποία επεσήμανε πως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βιώνουμε μία μεταβολή αξιών, επαγγελματικού προσανατολισμού και τρόπου ζωής. Επανατοποθετούμε αρχές σε μια νέα πορεία. Για τον λόγο αυτό, είναι απόλυτα αναγκαίο να ιχνηλατήσουμε τις νέες ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σε μία εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, πρωτοφανούς διασποράς της χρήσης της και υψηλών απαιτήσεων καινοτομίας. Σήμερα, δύο στους τρεις Έλληνες είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ. Η κινητή τηλεφωνία είναι σχεδόν καθολική.
Ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί smart phones άρα και mobile Internet, ενώ δύο στους πέντε έχουν ενδώσει στο φαινόμενο κοινωνικής δικτύωσης. Το συνέδριο μάς δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε σε ένα παζλ για το πώς οι υπηρεσίες αξίας βελτιώνουν την αυτοματοποίηση των επιχειρήσεων.
Ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου τονίζοντας πως η κοινωνική ευθύνη της ΕΕΔΕ –που συμπληρώνει φέτος τα 50 της χρόνια– είναι μεγάλη και προσέφερε την εμπειρία, τις γνώσεις και τις προτάσεις της Εταιρείας στην υπηρεσία των κυβερνώντων. Η Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΟΓΜΕ, κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου, μίλησε για την ισοτιμία, την ενότητα και την αφοσίωση στους στόχους του Τομέα, που αφορούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς και την χρήση νέων τεχνολογιών ως εργαλεία ανάπτυξης και επικοινωνίας.
Το συνέδριο χαιρέτισαν επίσης η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη και ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ. Μανώλης Πατεράκης.
Όπως τόνισε η κ.Μ.Στρατηγάκη, η συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής έχει θεμελιώδη αξία στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της συμμετοχικής δημοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό η προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας πλήττεται από την οικονομική κρίση, το ζήτημα της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης, είναι επίκαιρο όσο ποτέ για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση μιας πραγματικά αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής που στηρίζει ενεργά την απασχόληση, όταν μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ το 57% των ανέργων είναι γυναίκες.
Είναι γνωστό πως οι γυναίκες σήμερα έχουν αυξήσει την συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας κατά 16% στις χώρες του ΟΟΣΑ από το 1970 και ύστερα, είπε ο κ.Μ.Πατεράκης. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι οι γυναίκες εισήλθαν οριστικά στην αγορά εργασίας μόλις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ακόμα και στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Σήμερα έχουν καταφέρει να συμμετέχουν πολύ περισσότερο στην αγορά εργασίας, να μορφώνονται περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, να ενημερώνονται για την οικονομία και την πολιτική, να έχουν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές, να αμείβονται καλύτερα και να κατέχουν κύριες θέσεις στην λήψη αποφάσεων, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουν την οικογενειακή και μητρική ασφάλεια και σταθερότητα. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι, σε επίπεδο ΕΕ, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσον όρο κατά 18% χαμηλότερα από τους άνδρες για κάθε ώρα ίδιας φύσεως εργασίας (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες από κάθε μορφής φτώχεια.
Στο πρώτο πάνελ, «Η τεχνολογία είναι και …οικογενειακή υπόθεση», με συντονίστρια την κ.Ζωή Κωφοτόλη και ομιλητές τις κυρίες Κ.Κασκανιώτη, Κ. Τρίμπου και Κ.Ζύμνη-Γεωργάλου, επιβεβαιώθηκε ότι τα ψηφιακά μέσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η χρήση τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων στον επαγγελματικό τομέα, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, όπως επίσης και την σχέση της οικογένειας εσωτερικά. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πώς η οικογένεια μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα ψηφιακά μέσα, πώς αυτά βοηθούν στην οικογενειακή τους συνοχή και πώς οι γυναίκες/στελέχη με την απουσία τους από το σπίτι διατηρούν και προάγουν την οικογενειακή σχέση μέσω της τεχνολογίας.
Δόθηκε έμφαση στο πώς να βοηθηθεί η κοινωνία της πληροφορίας/τεχνολογίας και να μετατραπεί σε έναν κόσμο ανοιχτό και ασφαλή για όλους. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση των ομιλητών ότι η τεχνολογία είναι μέσα στην ζωή της σύγχρονης γυναίκας, προσφέρει ανεξάντλητο πλούτο πληροφοριών, αμεσότητα, ταχύτητα, ευελιξία και ενημέρωση και παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας εποχής και ότι θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε προς όφελός μας, ως νοήμονα όντα με βούληση.
Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης, με θέμα «Κοινωνική δικτύωση και υπηρεσίες αξίας αρωγοί στην ανάπτυξη και την καινοτομία», με συντονίστρια την κ.Ρούλα Μπαχταλιά και ομιλητές τους Κ.Βλάχου, Σ.Δημάκη, Σ.Καντώρο, Π.Παπακωνσταντίνου και Σ.Συρμακέζη, η συζήτηση εστιάστηκε στα δύο βασικά στοιχεία για τις περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα: τον μετασχηματισμό (business transformation) και την αλλαγή (change management). Πολλές επιχειρήσεις σήμερα δεν γνωρίζουν πώς να εντάξουν το ψηφιακό μάρκετινγκ και τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στην ολιστική στρατηγική επικοινωνίας της εταιρείας. Διαφάνηκε πως η ανάγκη για εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Εξάλλου, καινοτομία και τεχνολογία δίνουν ξεκάθαρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις. Απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα για τα εργαλεία που δίνουν λύση στην διατήρηση πιστότητας, πώς οι υπηρεσίες αξίας προσφέρουν μείωση κόστους, πώς η επικοινωνία ενεργοποιεί την επιχειρηματική ευημερία, αλλά και πώς πρέπει να αναπτυχθεί σε μία επιχείρηση ολιστική στρατηγική μάρκετινγκ μέσα από τα social media.
Συμπεραίνεται πως η αλλαγή είναι μία διαδικασία που μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε εύκολα, με νέα εργαλεία και υπηρεσίες αξίας.
Το 3ο πάνελ συζήτησης είχε τίτλο «Πλανήτης Γη, η αγορά μας», με συντονίστρια την κ.Αναστασία Μάνου και συμμετέχοντες τους κ. Δ. Δημακόπουλο, Σ. Ιορδάνη, Π. Κορδονούρη, Ο. Σπυριδοπούλου και Ο. Σταυροπούλου, οι οποίοι μοιράστηκαν την γνώση και την εμπειρία τους στο e-επιχειρείν και τον δρόμο που διένυσαν μέχρι την επιτυχία –δρόμος που δεν ήταν καθόλου εύκολος και ρόδινος. Όπως προέκυψε η παγκοσμιοποίηση είναι μία παρεξηγημένη έννοια, ιδιαίτερα για το σύγχρονο επιχειρείν που η νέα ψηφιακή εποχή είναι πρόκληση και πρόσκληση μαζί. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Διαδίκτυο έχει γίνει πλέον ο δημόσιος χώρος του 21ου αιώνα, η παγκόσμια γειτονιά, η αίθουσα διδασκαλίας, το εμπορικό κέντρο, αλλά και το παγκόσμιο χρηματιστήριο. Οι αλήθειες που αποκαλύφθηκαν γύρω από το e-επιχειρείν στο πάνελ αυτό είναι:
-το e-επιχειρείν είναι η ευκαιρία, αλλά και η δυνατότητά μας, να αντιληφθούμε την ψηφιακή εποχή,
-το go digital μετουσιώνεται σε go to win
-οι επιτυχημένες εταιρείες επωφελούνται από το e-επιχειρείν
-υπάρχει ανάπτυξη από την αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής που περιλαμβάνει τόσο την (B2C) όσο και την (B2B) επικοινωνία.
Σημαντικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι κεντρικές ομιλίες των κ.Neelle Kroes, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου ψηφιακών θεμάτων, στο οποίο δευτερολόγησε από βήματος και η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ κ.Α.Μιχαηλίδου και της κ.Κατερίνας Τζανίδου, senior user experience consultant στην Google, που παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένα και επιβεβαίωσαν ότι η τεχνολογία μάς φέρνει πιο κοντά.
*
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ΜΜΕ στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)