του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου
Στον αιώνα της γνώσης και της πληροφορίας, το να διαβάζει κανείς καλά νέα για την Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ θετικό. Και ακόμα θετικότερο είναι το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης, για μίαν ακόμη φορά διακρίνεται για τις επιδόσεις καθηγητών του.
Έτσι, όπως πληροφορηθήκαμε, δύο καθηγητές του οι κ.κ. Κων. Ζαπουνίδης, διευθυντής Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Μίνως Γαροφαλάκης, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Guide 2 Research, βρίσκονται ανάμεσα στους χίλιους κορυφαίους επιστήμονες της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής για το 2020. Όπως μας είπε η υπηρεσία επικοινωνίας του Guide 2 Research, ο Οργανισμός αυτός, κάθε χρόνο από το 2014 και μετά, εκδίδει την κατάταξη κορυφαίων επιστημόνων της επιστήμης των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής, οι οποίοι με το έργο τους συμβάλλουν στην καλύτερη ορατότητα και γνώση ενός χώρου που όλο και περισσότερο συμβάλλει στην πρόοδο της επιστημονικής έρευνας.
«Με την κατάταξη αυτή, μας είπε εκπρόσωπος του Οργανισμού, ελπίζουμε να βοηθήσουμε και να εμπνεύσουμε ερευνητές, επιχειρηματίες και λήπτες αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, να ανακαλύψουν τους καλύτερους ειδικούς ενός χώρου που όλο και περισσότερο, σε όλες τις χώρες, είναι απαραίτητο και αποτελεσματικό ερευνητικό εργαλείο».
Για την ιστορία σημειώνουμε ότι στην κατάταξη για το 2019, οι σχετικές επιλογές έγιναν μεταξύ 6.000 επιστημόνων της Πληροφορικής και στη σχετική λίστα οι ΗΠΑ κυριαρχούν με 616 επιστήμονες στους 1000. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν από 38 και 13 αντιστοίχως και η Ελλάδα 4 με δύο ακόμα επιστήμονες να διδάσκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με άλλα λόγια, η ελληνική παρουσία στη σχετική κατάταξη είναι πολύ καλή αν λάβουμε υπόψη τον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι προϋποθέσεις για προσαρμογή της χώρας στον αιώνα της γνώσης υπάρχουν, αρκεί να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις που κάποιοι θέλουν να μονιμοποιήσουν στην ελληνική ζωή.