του N. Peter Kramer
Φαίνεται ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Josep Borrell, έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την Κίνα. Η πρόεδρος έχει επικαλεστεί ότι η Κίνα θέτει στο στόχαστρο νοσοκομεία της Ε.Ε., προκαλώντας κυβερνοεπιθέσεις, και ότι προσπαθεί να διαστρεβλώσει την κοινή γνώμη σχετικά με τον ιό Covid-19, μέσω παραπληροφόρησης. «Έχουμε δει επιθέσεις… κυβερνοεπιθέσεις στο παρελθόν σε υπολογιστικά συστήματα νοσοκομείων. Και γνωρίζουμε την προέλευση αυτών των επιθέσεων, το ίδιο ισχύει και για την παραπληροφόρηση», δήλωσε η Von der Leyen μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κίνας, XI Jinping.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε την Κίνα ως «συστημικό αντίπαλο» της Ε.Ε., το οποίο σημαίνει ότι «υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικά συστήματα, πολύ διαφορετικές απόψεις περί αξιών». Όπως είναι αναμενόμενο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής (επίσης αντιπρόεδρος της Von der Leyen) δεν συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό: «συστημικός αντίπαλος». Σε μια συνέντευξη δήλωσε, «δεν θέλουμε να επέλθουμε σε ένα είδος συστηματικής αντιπαλότητας με την Κίνα». Τον προηγούμενο μήνα, ο Borrell υπέκυψε δύο φορές στον εκφοβισμό της Κίνας. Το κείμενο μιας κριτικής έκθεσης της Ε.Ε. διαμορφώθηκε προς όφελος της Κίνας και με ανοιχτή επιστολή προς μια κινεζική εφημερίδα, υπογεγραμμένη από τους 27 πρεσβευτές της Ε.Ε., αλλά -εν αγνοία τους- άλλαξε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ?ράσης του Borrell.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ε.Ε. ανέχεται ότι, με την υποκίνηση της Κίνας, μια δημοκρατική χώρα όπως η Ταϊβάν δεν επιτρέπονταν να συμμετέχει σε διαβουλεύσεις. Και η αντίδραση της Ε.Ε. στην τελευταία επίθεση της Κίνας στα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ ήταν ανεπαρκής.
Αλλά φαίνεται ότι γυρίζει ο τροχός. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος Macron παρουσίασαν πρόσφατα μια πιο κριτική στάση απέναντι στην Κίνα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνεί, προφανώς. Τώρα περιμένουμε τον Josep Borrell να ακολουθήσει.