Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Κρίση στη Συρία: Η ΕΕ κινητοποιεί συνολική δέσμευση ύψους 6,9 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2020 και εξής

Στην τέταρτη Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να διαθέσει συνολικά 6,9 δισ. ευρώ στη Συρία και στις κυριότερες χώρες που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

«Ο πόλεμος που συνεχίζεται επί 10 έτη είχε ως συνέπεια το ήμισυ του συριακού πληθυσμού να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικία του. Οι ανθρώπινες απώλειες υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία δεν έχει γνωρίσει τίποτε άλλο πέρα από τον πόλεμο...»
«Ο πόλεμος που συνεχίζεται επί 10 έτη είχε ως συνέπεια το ήμισυ του συριακού πληθυσμού να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικία του. Οι ανθρώπινες απώλειες υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία δεν έχει γνωρίσει τίποτε άλλο πέρα από τον πόλεμο...»

Στην τέταρτη Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να διαθέσει συνολικά 6,9 δισ. ευρώ στη Συρία και στις κυριότερες χώρες που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες κατά την περίοδο από το 2020 και εξής. Από το ποσό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφερε συνολικά το 71 %, δηλαδή ποσό 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 2,6 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης, έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 20 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, σταθεροποίηση, ανάπτυξη και οικονομική βοήθεια από το 2011.

Η IVη Διάσκεψη των Βρυξελλών, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου υπό τη συμπροεδρία των Ηνωμένων Εθνών, συγκέντρωσε όλους τους σχετικούς φορείς από 80 και πλέον χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή και ανανεώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική πολιτική επίλυση της σύγκρουσης. Η διάσκεψη λειτούργησε επίσης ως μοναδική πλατφόρμα διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών.

Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε τα εξής: «Ο πόλεμος που συνεχίζεται επί 10 έτη είχε ως συνέπεια το ήμισυ του συριακού πληθυσμού να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικία του. Οι ανθρώπινες απώλειες υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία δεν έχει γνωρίσει τίποτε άλλο πέρα από τον πόλεμο. Το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας τους παραμένει σε καθεστώς ομηρίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να στρέψει αλλού το βλέμμα. Όλοι οι Σύριοι αξίζουν ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον. Σήμερα, καλέσαμε όλους τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον συριακό λαό και τις προσπάθειες του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί μια συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση.»

Ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων επίτροπος, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Οι Σύριοι εξακολουθούν να ζουν στη σκιά του πολέμου. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία παραμένει δεινή και η πανδημία του κορονοϊού εντείνει περαιτέρω τις ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινοτήτων. Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να βοηθά τους Σύριους πολίτες και τις κοινότητες υποδοχής για όσο διάστημα χρειαστεί.»

Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ έχει συνεισφέρει 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, που διατέθηκαν σε σχεδόν 7 εκατ. πρόσφυγες και ευάλωτα άτομα στις κοινότητες υποδοχής. Με τη σημερινή δέσμευση της ΕΕ, η στήριξη συνεχίζεται. Σε ολόκληρη την περιοχή, η ΕΕ έχει συμβάλει στην οικοδόμηση σχολείων, την παροχή εκπαίδευσης, τη δημιουργία κοινωνικών διχτυών ασφαλείας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας, την υποστήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής. Θα εργαστούμε για την οικονομική επανεκκίνηση της περιοχής, την παροχή βοήθειας για την ανάκαμψη από τη νόσο COVID-19 και την αντιμετώπιση προϋφιστάμενων προβλημάτων.»

Οι συμπρόεδροι ενέκριναν κοινή δήλωση.

Ιστορικό

Από το 2017, οι Διασκέψεις των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής» έχουν συνενώσει τη διεθνή κοινότητα για να στηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Έδωσαν τη δυνατότητα στην κοινότητα των χορηγών να παράσχει ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στον πληθυσμό της Συρίας και στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες. Οι Διασκέψεις λειτούργησαν επίσης ως πλατφόρμα συνάντησης εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από τη Συρία, την ευρύτερη περιοχή και της διεθνούς μη κυβερνητικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών, από κοινού με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής κατά τη διάρκεια των «Ημερών διαλόγου».

Ημέρες διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συζητήσεων των Ημερών Διαλόγου (22-23 Ιουνίου), οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ από συριακές, περιφερειακές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αντάλλαξαν απόψεις με υπουργούς και ανώτερους φορείς λήψης αποφάσεων από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις γειτονικές χώρες της Συρίας και άλλους διεθνείς εταίρους. Οι διαδικτυακές συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τον ρόλο των γυναικών, των νέων και της κοινωνίας των πολιτών στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Συρίας? την περιφερειακή αντίδραση και ανάκαμψη από τον κορονοϊό? την υποστήριξη και την προστασία του εκτοπισμένου συριακού πληθυσμού και τις άμεσες ανάγκες που απορρέουν από την ανθρωπιστική κατάσταση.

Τις Ημέρες Διαλόγου παρακολούθησαν περισσότεροι από 35 000 θεατές. Οι εργασίες παραμένουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ομιλιών των επιτρόπων Βάρχεϊ και Λέναρτσιτς. Οι Ημέρες Διαλόγου λειτούργησαν συμπληρωματικά σε μια ευρεία ηλεκτρονική διαδικασία διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της Διάσκεψης, και στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν σχόλια από περισσότερα από 1 400 άτομα και οργανώσεις. Οι συστάσεις που προέκυψαν από τις εν λόγω συζητήσεις και διαβουλεύσεις διαβιβάστηκαν από εισηγητές ΜΚΟ στη σημερινή υπουργική διάσκεψη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες εταίρους, οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στις 29 Ιουνίου, ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Γκέιρ Πέντερσεν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με μια ετερογενή ομάδα εκπροσώπων της συριακής κοινωνίας των πολιτών και των γυναικών της Συρίας.

Η εικονική έκθεση της ΕΕ με τίτλο «Φωνές από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή» ρίχνει φως στις ζωές των ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση στη Συρία και στην εξαιρετική ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξένησε η BOZAR. Η καταγραφή της συναυλίας του Damast Duo στις 24 Ιουνίου και της συζήτησης με την εικαστικό Sulafa Hijazi και τον κλαρινετίστα και συνθέτη Kinan Azmeh στις 29 Ιουνίου σχετικά με τον ρόλο των τεχνών στη σύγκρουση είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Η στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία

Η τέταρτη Διάσκεψη των Βρυξελλών επιβεβαίωσε τη συνεχή δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Σύριων εντός της Συρίας και στην ευρύτερη περιοχή και στις ανάγκες των κοινοτήτων υποδοχής τους στις γειτονικές χώρες.

Από το 2011, η στήριξη της ΕΕ παρείχε σε εκατομμύρια Σύριους και κοινότητες υποδοχής επισιτιστική βοήθεια, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας, όπως προστασία των παιδιών, και στο πλαίσιο αυτό έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Η ΕΕ παρείχε επίσης βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και των μέσων διαβίωσης. Εντός της Συρίας, η ΕΕ δεν συνεργάζεται με το καθεστώς ούτε ενεργεί μέσω αυτού. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ διατίθεται σε όλη τη Συρία με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες. Η ΕΕ στηρίζει επίσης την ανάπτυξη μιας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τους νέους ως παράγοντες αλλαγής για το μέλλον της Συρίας.

*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ακατάβλητος καπιταλισμός

Από: EBR

Πολλοί αντιπαθούν τον καπιταλισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron