Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Δεν βγήκαμε από το τούνελ

Οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν άλλο ένα λιθαράκι στον σωρό των αυξημένων αβεβαιοτήτων για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

«Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων το φθινόπωρο που θα ασκήσει πιέσεις για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, Αυτά τα νέα ρίσκα, ακόμα και αν δεν ενσωματώνονται ποσοτικά στις προβλέψεις, λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη των οικονομικών αποφάσεων, παράγοντας αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.»
«Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων το φθινόπωρο που θα ασκήσει πιέσεις για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, Αυτά τα νέα ρίσκα, ακόμα και αν δεν ενσωματώνονται ποσοτικά στις προβλέψεις, λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη των οικονομικών αποφάσεων, παράγοντας αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.»

του Φραγκίσκου Κουτεντάκη*

Οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν άλλο ένα λιθαράκι στον σωρό των αυξημένων αβεβαιοτήτων για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό που φαίνεται να έχει επιδεινώσει το κλίμα είναι η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και η διαπίστωση ότι ο ιός αποδείχθηκε ανθεκτικότερος στις υψηλές θερμοκρασίες από όσο περιμέναμε. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων το φθινόπωρο που θα ασκήσει πιέσεις για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, Αυτά τα νέα ρίσκα, ακόμα και αν δεν ενσωματώνονται ποσοτικά στις προβλέψεις, λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη των οικονομικών αποφάσεων, παράγοντας αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Βασική πηγή αισιοδοξίας παραμένει η προσδοκία για ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου. Και αυτό ωστόσο δεν αρκεί να αναπτυχθεί σε κάποιο εργαστήριο, αλλά θα πρέπει να παραχθεί μαζικά, να αγοραστεί από όλες τις χώρες και να φτάσει σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν το εμβόλιο προκαλέσει παγκόσμιο ανταγωνισμό, ανάλογο με εκείνον που παρατηρήθηκε για τον ιατρικό εξοπλισμό και τα μέσα προστασίας στην πρώτη φάση της πανδημίας, τότε οι ευνοϊκές επιπτώσεις θα εκδηλωθούν πιο αργά και πιο άνισα μεταξύ των χωρών.

Επιπρόσθετες πηγές αβεβαιότητας αποτελούν τα φαινόμενα υστέρησης που συναντάμε συχνά στη συμπεριφορά των οικονομικών μεταβλητών. Δυο τέτοια ρίσκα αναφέρονται ρητά στις καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρώτο αφορά την αγορά εργασίας και το δεύτερο τα προβλήματα ρευστότητας. Η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των ροών εντός και εκτός απασχόλησης αναμένεται να αφήσουν πληγές ακόμα και μετά την οριστική εξάλειψη του υγειονομικού προβλήματος. Ο λόγος είναι πως όσο περισσότερο καιρό παραμένει κάποιος εκτός απασχόλησης, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να ξαναμπεί, κι αυτό γιατί οι εργασιακές δεξιότητες υποβαθμίζονται όταν δεν εξασκούνται. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης της λειτουργίας της, ακόμη και προσωρινά, μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της, ακόμα κι αν οι μακροχρόνιες προοπτικές της είναι ευνοϊκές, δηλαδή ένα πρόβλημα ρευστότητας να μετατραπεί σε πρόβλημα βιωσιμότητας. Κι όταν μια επιχείρηση κλείσει τα βιβλία της, εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις της και απολύσει το προσωπικό της, η επανέναρξη λειτουργίας της είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή.

Συμπερασματικά, οι αισιόδοξες προβλέψεις για γρήγορη ανάκαμψη- το λεγόμενο σχήμα V- φαίνεται να υποχωρούν και στη θέση τους να ενισχύονται οι πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Τόσο τα ιατρικά όσο και τα οικονομικά δεδομένα δεν προσφέρουν έδαφος και αισιοδοξία και καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη ισχυρών κρατικών παρεμβάσεων με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά. Όμως αυτό σημαίνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος σήμερα και υψηλότερο δημόσιο χρέος αύριο.

*συντονιστής Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron