Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είπε –χωρίς περιστροφές, αλλά με μεγάλη ευπρέπεια– σοβαρές αλήθειες, τις οποίες κάποιοι δείχνουν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια…

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Ως φαίνεται, ο λαϊκισμός και το κυνήγι της δημοσιογραφικής «αναγνωρισιμότητος» προκαλούν σοβαρές διανοητικές βλάβες. Αυτό, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, προκύπτει από ερωτήσεις που εδέχθη ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς από συναδέλφους και άλλους που παρακολούθησαν την όντως μεστή σε περιεχόμενο και έννοιες ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2012.
Ως φαίνεται, ο λαϊκισμός και το κυνήγι της δημοσιογραφικής «αναγνωρισιμότητος» προκαλούν σοβαρές διανοητικές βλάβες. Αυτό, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, προκύπτει από ερωτήσεις που εδέχθη ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς από συναδέλφους και άλλους που παρακολούθησαν την όντως μεστή σε περιεχόμενο και έννοιες ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2012.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γερμανός σοσιαλδημοκράτης με πλούσια πολιτική σταδιοδρομία πίσω του, ο κ. Μάρτιν Σουλτς –που θα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τον Ιούνιο του 2014– θεωρείται με ευρωπαϊκά κριτήρια αριστερής αποκλίσεως, είναι φιλέλληνας και πιστεύει ακράδαντα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Με βάση τις παραπάνω ιδιότητές του, τα όσα είπε επισήμως στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής και σε συνεντεύξεις του στην διάρκεια της σύντομης αλλά περιεκτικής επίσκεψής του στην Αθήνα έχουν σοβαρό ειδικό βάρος. Το δε ερώτημα που μάς απασχόλησε παρακολουθώντας στις συνεντεύξεις και την ομιλία του είναι πόσοι κατάλαβαν το βαθύτερο νόημα των απόψεών του και τί τελικά αντιλήφθηκαν ως προς τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατικής Ευρώπης απέναντι στην χώρα μας. Και από την άποψη αυτή, τα συμπεράσματα που μπορούμε να διατυπώσουμε είναι, δυστυχώς, απαισιόδοξα.

Ως φαίνεται, ο λαϊκισμός και το κυνήγι της δημοσιογραφικής «αναγνωρισιμότητος» προκαλούν σοβαρές διανοητικές βλάβες. Αυτό, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, προκύπτει από ερωτήσεις που εδέχθη ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς από συναδέλφους και άλλους που παρακολούθησαν την όντως μεστή σε περιεχόμενο και έννοιες ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2012. Μία ομιλία στην οποία ένας Ευρωπαίος πολιτικός, με λίγα και απλά λόγια, είπε όχι μόνον πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά και ποιες λαμπρές προοπτικές έχει στην ΝΑ Ευρώπη αν θελήσει να ξεφύγει από την πνευματική μιζέρια, την αδρανοποιητική ομφαλοσκόπηση και την στείρα αντίληψη για τον κόσμο και το μέλλον του.

Έτσι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή μας και στις οποίες –με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων– ουδείς αναφέρεται. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρτιν Σουλτς τόνισε τους τεράστιους ρυθμούς αναπτύξεως που παρατηρούνται στην Αφρική και είπε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια κάπου 320 εκατομμύρια άνθρωποι στην Μαύρη Ήπειρο θα παρουσιάσουν ισχυρή εισοδηματική άνοδο, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια για εξωστρέφεια.

«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει νέα πνοή στην Μεσόγειο και να βελτιώσει έτσι την ζωή των νέων και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου. Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές του δυνατότητες και, μέσα από την ανάπτυξη της λιμενικής της οικονομίας, να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο μεσογειακό εμπόριο. Από την άλλη πλευρά, όταν οι επιχειρήσεις δουν ότι εδώ στην Ελλάδα εξαλείφονται τα γραφειοκρατικά δεσμά, είναι βέβαιον ότι θα αρχίσουν πάλι οι τόσο απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό δε, όλως ιδιαιτέρως, αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κυρίως την ηλιακή ενέργεια –κλάδοι που προσφέρουν δυνατότητες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχολήσεως», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μ.Σουλτς αναφέρθηκε επίσης στην γνώση και τον ρόλο της, στις νέες τεχνολογίες και στην σημασία της παιδείας ως σύγχρονο εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανελίξεως. Ωστόσο, τόνισε με έμφαση ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει αυτόν τον ρόλο στην Μεσόγειο, οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή είναι εκ των ων ουκ άνευ και δεν είναι διαπραγματεύσιμες γιατί έτσι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμα χειρότερα, διακυβεύονται και τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της γηραιάς ηπείρου, η οποία, παρά την κρίση της, δεν παύει να είναι παγκοσμίως μία όαση κοινωνικής προστασίας και ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, στα ερωτήματα περί επαναδιαπραγματεύσεως του μνημονίου ο κ. Μ.Σουλτς είπε τα ακόλουθα, εξόχως ενδιαφέροντα για όσους μπορούν να αποκωδικοποιήσουν την ευρωπαϊκή πολιτικο-οικονομική διάλεκτο:

«Έλαβα το μήνυμα από τις επαφές μου στην Ελλάδα με ανέργους, συνταξιούχους, επιχειρηματίες και νέους. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και καταλαβαίνω την απόγνωση, την οργή και την παραίτησή του. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιβάλλει να σταθούμε ο ένας πλάϊ στον άλλον. Τις προηγούμενες ημέρες παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τον ελληνικό Τύπο. Πρόσεξα ότι συχνά αναφέρεται πως η ΕΕ απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από το ευρώ, ότι η ΕΕ εκβιάζει κυριολεκτικά την Ελλάδα με την φράση ότι εάν η Ελλάδα δεν φέρει εις πέρας την πολιτική λιτότητας, τότε θα την πετάξουν έξω. Για τον λόγο αυτόν, θέλω εδώ και τώρα να σάς πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται: Η ΕΕ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Για το καλό της Ελλάδας. Για το καλό της Ευρώπης. Και ξέρω ότι το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στο ευρώ.

»Θα ήταν τώρα για μένα πολύ ευκολότερο να σάς πω αυτό που ίσως θα θέλατε πολύ να ακούσετε, ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν είναι απαραίτητα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν, ότι όλα θα είναι καλά από αύριο. Αυτό δεν μπορώ να το πω και, αν το έλεγα, θα ήταν ψέμματα. Δεν είναι πάντοτε απλό να είναι κανείς ειλικρινής όταν έχει να θέσει επί τάπητος σκληρές αλήθειες. Όμως, στους φίλους είναι που πρέπει να λέει κανείς την αλήθεια. Αυτή είναι μια ιδιαίτερη ευθύνη που έχουμε απέναντι στους φίλους μας.

»Η πρώτη σκληρή αλήθεια είναι: τα μέτρα λιτότητας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα. Είναι ένας δρόμος οδυνηρός, επειδή οι στερήσεις της λιτότητας γίνονται αμέσως αισθητές, ενώ τους καρπούς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους γευόμαστε αργότερα. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε: το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του χρέους, που φθάνει σε ποσοστό 160% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να το παραδεχτούμε: η ελληνική οικονομία σήμερα δεν είναι ανταγωνιστική. Αυτές είναι σκληρές οικονομικές αλήθειες. Ισχύουν ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ. Ακόμα και αν η Ελλάδα μέσα σε μία νύχτα έπαυε να ανήκει στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ, και πάλι θα ήταν αναγκασμένη να εξοφλήσει χρέη και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι είναι αρνητικοί απέναντι σε μία γραφειοκρατική δύναμη που δρα στην χώρα σας ως ανώνυμη Τρόϊκα. Γι αυτό και λυπάμαι που έχουν έρθει στην Ελλάδα τόσο λίγοι πολιτικοί από την ΕΕ για να τεκμηριώσουν και να εξηγήσουν τα μέτρα και να καλλιεργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης. Η πολιτική πρέπει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο, για να μην προκαλεί φόβο. Πρέπει όμως να το πούμε καθαρά: η Τρόϊκα της ΕΕ δεν έχει αποικιοκρατικά σχέδια αλλά, αντιθέτως, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

»Η δεύτερη σκληρή αλήθεια είναι ότι καμμία χώρα της ΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει την επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας 130 δισεκατ. ευρώ εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Ευρώπη στηρίζεται στην αρχή pacta sunt servanda, δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αν κάποιος δεν κρατήσει τον λόγο που έδωσε, κανείς δεν θα τον εμπιστεύεται πια.

Πρόκειται για την αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρόκειται, επίσης, για την αξιοπιστία της Ευρώπης. Η λεγόμενη ευρωκρίση προκλήθηκε από απώλεια εμπιστοσύνης στην βούληση των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας νομισματικής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση, ως αντιπρόσωπος της χώρας, κατέληξε σε μία συμφωνία με την Τρόϊκα: πρόγραμμα εξυγίανσης, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Αν η Ελλάδα θέλει να τηρήσει η Τρόϊκα την υπόσχεσή της και να καταβάλει την επόμενη δόση, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, τότε η Ελλάδα πρέπει και εκείνη να τηρήσει την υπόσχεσή της και να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης».

Πόσοι άραγε κατάλαβαν το νόημα των λόγων του κ. Μάρτιν Σουλτς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ακατάβλητος καπιταλισμός

Από: EBR

Πολλοί αντιπαθούν τον καπιταλισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron