του N. Peter Kramer
Πλησιάζει η σύνοδος κορυφής που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και ίσως να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Αυξάνονται οι εντάσεις. Επικρατεί αναβρασμός.
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Καγκελάριος Angela Merkel έδωσε ήδη ένα σαφές μήνυμα προς τα επονομαζόμενα «λιτά» κράτη-μέλη, δηλαδή προς την Αυστρία, την Ολλανδία και προς κάποιες Σκανδιναβικές χώρες. Δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στο σχέδιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για την απονομή δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σοβαρούς όρους, σε κράτη-μέλη που ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού δεν επέδειξαν ικανοποίηση και δεν τήρησαν εκ των πραγμάτων τους οικονομικούς κανονισμούς της Ευρωζώνης. Κάτι το οποίο ο «ελεγκτής», δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδειξε να παραβλέπει.
«Δεν πρέπει να βασίζονται σε εμένα ως σύμμαχο της διατήρησης χαμηλών δαπανών για την Ε.Ε.», δήλωσε η Μέρκελ. Εξέδωσε αυτό το μήνυμα μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte, και με τον συνάδελφό του από την Ισπανία, Pedro Sanchez. Και οι δύο άνδρες επέστρεψαν στη χώρα τους πολύ ευχαριστημένοι, καθώς οι χώρες τους περιμένουν τα «δωρεάν» δισεκατομμύρια…
Ο Sebastian Kurz, Καγκελάριος του «λιτού» κράτους-μέλους της Αυστρίας, αντέδρασε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ότι απλώς υπερασπίστηκε τις απόψεις που «μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες» μόνο η Merkel υποστήριζε. Και λοιπόν, έχει απόλυτο δίκιο. Η Merkel άλλαξε γνώμη μια μέρα μετά τη συνομιλία της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Macron. Έτσι, άλλαξε τη «συνήθη» γερμανική στάση ως λιτή και απαιτητική προς τους αποδέκτες ώστε να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς. Η Ελλάδα τα γνωρίζει καλά όλα αυτά!
Ο Kurz και ο συνάδελφός του από την Ολλανδία, Mark Rutte, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη οικονομική ανάγκη για την Ιταλία και την Ισπανία για να δεχτούν σύντομα την οικονομική στήριξη της Ε.Ε., καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσφέρουν φθηνά χρήματα και στα δύο κράτη. Επιπλέον, υπάρχει ήδη ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
«Όλα αποτελούν, ακόμα, ανοιχτά ενδεχόμενα», όπως ορθώς δήλωσε ένας διπλωμάτης στο «Politico».