Σήμερα η Επιτροπή παρουσίασε άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας της ΕΕ στον τομέα της υγείας για επιδημικές εξάρσεις της νόσου COVID-19. Ήδη από την αρχή, η Επιτροπή συντόνισε την ανταλλαγή πληροφοριών και τις συστάσεις όσον αφορά τις διασυνοριακές δράσεις και τα μέτρα στον τομέα της υγείας. Η συνεχής επαγρύπνηση και ταχεία αντίδραση από πλευράς της Επιτροπής και των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ότι μπορούν να αποφευχθούν νέοι γενικευμένοι αναγκαστικοί αποκλεισμοί.
Η ανακοίνωση εστιάζει σε όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης επαφών, της βελτιωμένης επιτήρησης της δημόσιας υγείας και της διευρυμένης πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα όπως μέσα ατομικής προστασίας, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Επιπλέον, οι εν λόγω δράσεις περιλαμβάνουν μέτρα για την ικανότητα ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της υγείας, τα μη φαρμακευτικά αντίμετρα, την υποστήριξη των μειονοτήτων και των ευάλωτων ατόμων, καθώς και δραστηριότητες για τη μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη.
Η ανακοίνωση καθορίζει ορισμένες δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ:
-Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων. Εκτός από την ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα εκτελεστική απόφαση για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών πέραν των εθνικών συνόρων στην ΕΕ.
-Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.
-Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
-Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.
-Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.
-Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.
Μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων δήλωσαν:
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Πλέον γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό, αλλά καθήκον μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση και να δρούμε προληπτικά. Το σύνολο μέτρων που παρουσιάστηκε σήμερα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση νέων πιθανών επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19. Με βάση τα διδάγματα των τελευταίων μηνών, σχεδιάζουμε για το μέλλον ώστε να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς, με ενίσχυση της ετοιμότητάς μας σε όλα τα μέτωπα, διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς και των βασικών ελευθεριών της και διευκόλυνση της πορείας προς την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε ολόκληρη την ΕΕ.».
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας COVID-19, αλλά ο ιός κυκλοφορεί ακόμη. Η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητα για την πρόληψη γενικευμένων εξάρσεων. Σήμερα ζητάμε την ανάληψη ισχυρής και κοινής δράσης για την προστασία των πολιτών μας και θα στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτό. Είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης.».
Ιστορικό
Η πανδημία COVID-19 έχει ασκήσει πρωτόγνωρη πίεση σε ολόκληρη την ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές χώρες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εφάρμοσαν μέτρα για να μετριάσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως η διατήρηση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, η στήριξη του τομέα των μεταφορών και του τουρισμού, η προστασία της απασχόλησης και η υποστήριξη των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τις ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, η Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις για μέτρα όσον αφορά τα ταξίδια και τα σύνορα, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας των πολιτών με παράλληλη διαφύλαξη της εσωτερικής αγοράς.
Τα κράτη μέλη συντονίζουν ολοένα και περισσότερο την αντίδρασή τους όσον αφορά τον ιό, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες για τη δημόσια υγεία συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων σε διαχειρίσιμο επίπεδο για τα συστήματα υγείας. Αυτό με τη σειρά του επέτρεψε τη σταδιακή άρση των διάφορων επιβληθέντων περιορισμών και την επανέναρξη των περισσότερων δραστηριοτήτων, με γνώμονα τον Ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης του κορονοϊού.
Ο ιός δεν σταματά στα σύνορα της ΕΕ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους παγκόσμιους φορείς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ και o ΠΟΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη διεθνής αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλιο για τη νόσο COVID-19.
*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή