Πέρα από τον υπόλοιπο διπλωματικό πυρετό που επικρατεί στην Αθήνα λόγω Τουρκίας – Μεσογείου, προσφυγικού – μεταναστευτικού και επικείμενης συνόδου κορυφής, η εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εβδομάδα αφιέρωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας επισκέπτεται για δύο ημέρες την Αθήνα ενώ – προφανώς ενόψει αυτής – στη Βουλή κατατέθηκαν τρία νομοσχέδια για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Θυμίζουμε ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξαν σφοδροί πολέμιοι της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που περιέλαβε και την ονομασία της γείτονος χώρας, αλλά έκτοτε – από όταν ανέλαβε η ΝΔ κυβερνητικά καθήκοντα – την έχει εφαρμόσει και αποφεύγει κάθε αντιπαράθεση είτε για τα ανοιχτά θέματα είτε για τα ιστορικά δεδομένα που οδήγησαν σε μια συμφωνία που η ΝΔ δεν επιθυμούσε.
Κατατέθηκαν προς κύρωση μνημόνια συνεργασίας Αθηνών-Σκοπίων με φόντο Ευρώπη και Οικονομία
Ένα μνημόνιο συνεργασίας «για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ένα μνημόνιο κατανόησης «για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα.
Με το πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το ανωτέρω μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το μνημόνιο συνεργασίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την περιοχή εν γένει, εντασσόμενο στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ενεργού προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Με το δεύτερο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η ανωτέρω συμφωνία, που υπεγράφη στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το μνημόνιο κατανόησης θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εντασσόμενο στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την εντατικοποίηση και τον εμπλουτισμό της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη στις 02/04/2019 καθώς και της συμφωνίας των Πρεσπών της 17/06/2018.
Τέλος κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση η τεχνική διευθέτηση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS).
Στην Αθήνα στις 15-16/9 ο Ζόραν Ζάεφ- Συνάντηση με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει ο «Economist» και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ στην επίσκεψή του αυτή στην Αθήνα, θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία της κυβέρνησης την οποία απαρτίζουν ένας εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Φάτμιρ Μπιτίτσι, ο άλλος αντιπροέδρος αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Ελλάδα θα λάβει μέρος στην «24η στρογγυλή τράπεζα με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει το διακεκριμένο περιοδικό «Economist».
Στο φετινό συνέδριο του «Economist», στο οποίο κυριαρχούν θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την ανάγκη για νέες πολιτικές στον τομέα της υγείας, τα διδάγματα από τη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και η επιρροή στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει ομιλία σε πάνελ συζήτησης, αφιερωμένο στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπεται στις 16 Σεπτεμβρίου γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει και αρκετές συναντήσεις με επιχειρηματίες στη διάσκεψη του «Economist», όπως και με εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr