του N. Peter Kramer
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η «περισσότερη Ευρώπη» είναι η πανάκεια για πολλές παθήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το μεταναστευτικό ζήτημα, για παράδειγμα. Η Πρόεδρος και ο Επίτροπος (και Αντιπρόεδρος) για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, μια νέα προσέγγιση για τον τρόπο επίλυσης αυτού του προβλήματος στα πλαίσια μιας διαιρεμένης Ένωσης.
Ο αρχικός τίτλος του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» όπως η Von der Leyen το χαρακτήρισε, ωστόσο, υπό την πίεση της αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλαξε τον όρο «προστασία» σε «προώθηση». Αλλά η αποστολή του δεν άλλαξε: να τερματίσει την παράνομη, ανεξέλεγκτη μετανάστευση στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και, πιο συγκεκριμένα, στον χώρο Σένγκεν. Και ναι, το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης διατυπώνεται ως Σύμφωνο κατά της Μετανάστευσης.
Η Επιτροπή επιζητά έναν σημαντικότερο ρόλο για τις «Βρυξέλλες» (δώστε προσοχή: η Επιτροπή), για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής της Ε.Ε.- που θα κρατά εκτός τους ξένους, για την εξαγορά με χρήματα των χωρών προέλευσης μεταναστών και για την υπόσχεση για περισσότερο επιεικείς κανόνες θεωρήσεων για πρόσφυγες, και για τη διανομή των ανθρώπων που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σχετικά με την ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κολλήσει σε στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά ή σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, δεν υπάρχει σαφή αναφορά στο κείμενο. Ούτε για την παροχή της αναγκαίας υποστήριξης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που είναι οι πρώτες χώρες υποδοχής των προσφύγων.
«Το νέο σύμφωνο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα τείχη και να δυναμώσει τους φράκτες», όπως σχολιάζει η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με το αριστερό κόμμα GUE / NGL του ΕΚ, το σύμφωνο «προωθεί την απέλαση και θέτει στο επίκεντρο τον αυταρχισμό» και «αποκαλύπτει το απάνθρωπο σχέδιο μιας Οχυρωμένης Ευρώπης».
Συμπερασματικά, πρόκειται να είναι ένας ακόμη ενδιαφέρον διάλογος στα πλαίσια μιας όχι και τόσο ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, τίποτα δεν θα αλλάξει...