του David Elliott
Η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία της να δώσει στους πολίτες της το νόμιμο δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι.
Οι εργαζόμενοι σε πολλά μέρη του πλανήτη έχουν πλέον εξοικειωθεί με τα θετικά και αρνητικά της τηλεργασίας, σε σύγκριση με τις αρχές του τρέχοντος έτους. Στη Γερμανία, περίπου το 40% των ανθρώπων ήθελαν να εργάζονται μερικώς από το σπίτι, ακόμα και πριν από την πανδημία.
Και ήδη χώρα εξέταζε τρόπους ώστε να αναγκάσει τις εταιρείες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, από τις αρχές του 2019. Τώρα, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα, φαίνεται πως ίσως να καθιερωθεί η τηλεργασία. Το νομοσχέδιο θα δημοσιευτεί εντός ολίγων εβδομάδων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της χώρας στους «Financial Times».
Οι Αμφιβολίες
Ο Hubertus Heil δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο νόμος θα έδινε στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν.
Υπάρχει ένα αποφασιστικό πλάνο ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και καθορισμού σαφών ορίων μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλούς έπειτα από μήνες εργασίας από το σπίτι εξαιτίας της κρίσης. Πριν από τον COVID-19, μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν ακόμη πιο δεκτικός στην τηλεργασία από ό, τι η Γερμανία- το 98% εξέφρασε την επιθυμία να εργάζεται μερικώς από απόσταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IBM, ενώ οι εργοδότες πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους τα πήγαν καλά στη διαχείριση της μετάβασης σε νέους τρόπους εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν είναι πάντα σύμφωνοι. Πολλοί αισθάνονται εξαντλημένοι, και μόνο το 46% πιστεύει ότι ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται κάνει αρκετά υπέρ της ευημερίας τους.
Μια φορά την εβδομάδα
Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η Γερμανία, η τηλεργασία σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πολύ σημαντική για τη ζωή αρκετών ανθρώπων.
Οι εταιρίες Google, Salesforce και Facebook συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι. Η Microsoft και το Twitter έχουν δηλώσει ότι μέρος του προσωπικού μπορεί να εργάζεται μόνιμα εξ αποστάσεως. Και στις ΗΠΑ, το 69% των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ρωτήθηκαν από την PwC δήλωσαν ότι αναμένεται στο μέλλον τα σχεδόν δύο τρίτα του εργατικού τους δυναμικού να εργάζονται από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα. Πριν την πανδημία, το ποσοστό αυτό βρίσκονταν στο 29%.
Παρά τις ανησυχίες ορισμένων εταιρειών σχετικά με τις επιπτώσεις στην ομαδική εργασία και την παραγωγικότητα, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας τυπικός εργοδότης θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 11.000 δολάρια ετησίως για κάθε άτομο που εργάζεται εξ αποστάσεως το μισό χρόνο.
Και, παρά την κατάρρευση, φαίνεται ότι πολλοί υπάλληλοι εξακολουθούν να προσαρμόζονται. Μια έρευνα για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι μετά την πανδημία, και ότι η μετάβαση στην τηλεργασία επέδρασε θετικά στην άποψή τους για την εταιρεία στην οποία εργάζονται.
Δίκαιο και βιώσιμο
Υπάρχουν όμως και ανησυχίες. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. Υπάρχουν ανησυχίες για τις ανισότητες μεταξύ των φύλων- μια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι μητέρες που εργάζονταν από το σπίτι πέρασαν περισσότερο χρόνο κάνοντας οικιακές δουλειές και φροντίζοντας τα παιδιά, σε σύγκριση με τους πατεράδες.
Και ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών εργοδοτών προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της χώρας του θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αναθέσουν εργασίες σε φθηνότερα εργατικά χέρια στο εξωτερικό.
Ωστόσο, το σχέδιο της Γερμανίας αποτελεί ένα κυβερνητικό παράδειγμα μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι ο νέος κόσμος της εργασίας θα είναι προσβάσιμος σε όλους. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία θέλουν επίσης να αναπτύξουν νέους κανονισμούς τηλεργασίας, σύμφωνα με τους FT.
Στο συνέδριο «Jobs Reset» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα διερευνηθούν διάφοροι τρόποι διαμόρφωσης περισσότερο δίκαιων, ανοικτών και βιώσιμων οργανισμών και χώρων εργασίας, βγαίνοντας από την κρίση.
Το ερώτημα είναι, όπως εξέφρασε και ο Γερμανός Hubertus Heil στους FT, «Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογική πρόοδο, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και την υψηλή παραγωγικότητα, ώστε να μην είναι μόνο για λίγους;».
*πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org