του Shorsh Said*
Το Ιράκ και η Ελλάδα συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς, όχι μόνο μέσω της κοινής ιστορίας και των αξιών μας, αλλά και λόγω της δυνατής θέλησης που μοιραζόμαστε για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας. Η ελλάδα έχει ποικιλοτρόπως υποστηρίξει το Ιράκ, τόσω μέσω του Παγκοσμίου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και έχει παράσχει στήριξη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο αριθμός ιρακινών μεταναστών που έχει υποδεχθεί.
Η εξελικτική πορεία των σχέσεών μας υπογραμμίστηκε με την υπογραφή μνημονίων συνεννόησης στους τομείς των πολιτικών διαβουλεύσεων και της διπλωματικής εκπαίδευσης, καθώς και στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων. Το εμπορικό μας ισοζύγιο έχει ξεπεράσει τα 4,5 δις ευρώ, κατατάσσοντας το Ιράκ στην τρίτη θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους εξαγωγείς προς την Ελλάδα (κυρίως μαζούτ), σε διεθνή κλίμακα, για το έτος 2019, και στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις Αραβικές χώρες που αποτελούν εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αύξησης των εμπορικών μας συναλλαγών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το Ιράκ προσφέρει ένα εύφορο περιβάλλον για τις ελληνικές επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, όπου η Ελλάδα διαθέτει πλούσια εμπειρία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι συμφωνίες που υπογράφηκαν τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και ως προς τη χρονική στιγμή που επιτεύχθηκαν, καθώς δύνανται να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την περαιτέρω εμβάθυνση της ουσιαστικής συνεργασίας μας. Αποτελούν μια πολύ καλή αρχή για την ανταλλαγή απόψεων τόσο για διεθνή όσο και για περιφερειακκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στους όλο και πιο δύσκολους καιρούς που διανύουμε για την οικοδόμηση και τη διατήρηση σχέσεων φιλίας στην ευρύτερη περιοπχή. Η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ιράκ- Ελλάδας έρχεται ως συνέχεια της φιλίας μας, η οποία δεν εναντιώνεται σε καμία άλλη χώρα.
Ιράκ και Ελλάδα μοιράζονται παρόμοιες απόψεις αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, απόψεις οι οποίες είναι βασισμένες στην αποφυγή των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου, και διέπονται από τον σεβασασμό στο διεθνές δίκαιο και την κυριαρχεία των κρατών, ως μέσων επίτευξης ειρήνης. Το Ιράκ έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία του και συνεχίζει να επιδιώκει καλές σχέσεις γειτονίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράκ εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες απαιτούν τη διεθνή αδιάσπαστη προσοχή και συγκέντρωση, καθώς πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή η οποία συγκεντρώνει κλιμακούμενες εντάσεις. Το Ιράκ υποστηρίζει όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες με γνώμονα τον τερματισμό των εντάσεων και την επίλυση των όποιων ζητημάτων μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
Αδιαμφισβήτητα, σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ο εποικοδομητικός διάλογος και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κρατών, όπως το Ιράκ και η Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη και μακροημέρευση αμοιβαίως ωφέλιμων συνεργασιών.
*πρεσβευτής της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα