του N. Peter Kramer
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε. Η ευρωβουλευτής Annie Schreyer-Pierik (ΕΛΚ) κατηγορεί τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Frans Timmermans- υπεύθυνο για το «Green Deal», για παραβίαση της συμφωνίας για το κλίμα. Αναφέρει, λοιπόν, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2, η παραγωγή τροφίμων δεν πρέπει να απειλείται από τις πολιτικές για το κλίμα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Επιτροπή αγνοεί τις συνέπειες του Green Deal για την παραγωγή τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, αναφορικά με τις προτάσεις περί μείωσης των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, της γεωργικής γης και των αλιευτικών περιοχών. «Μαζί με συναδέλφους, αιτούμαστε επί μήνες, ώστε ο Timmermans και ο Wojciechowski- Επίτροπος Γεωργίας να πραγματοποιήσουν επιστημονική εκτίμηση επιπτώσεων και να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους», ενώ πρόσθεσε η Schreyer-Pierik ότι: «Στο μεταξύ, ευρωβουλευτές δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες εσωτερικές αναλύσεις κορυφαίων αξιωματούχων των Βρυξελλών».
Μια έκθεση ενός αμερικανικού ινστιτούτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «Green Deal» πρόκειται να επιφέρει 12% λιγότερη γεωργική παραγωγή στην Ε.Ε. το 2030. Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, το οικονομικό βάρος θα σηκώσουν κυρίως οι πιο φτωχοί, ενώ θα ακολουθούνται από την ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη. Οι Ευρωπαίοι αγρότες χαρακτηρίζονται για τις περισσότερο βιώσιμες πρακτικές τους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η μετατόπιση της παραγωγής τροφίμων της Ε.Ε. προς το εξωτερικό θα οδηγήσει σε αυξημένες εκπομπές αερίων παγκοσμίως και θα βλάψει τη φύση.
Τα παραπάνω αποτελούν και ένα σαφές μήνυμα που δεν έχει ακόμα γίνει αντιληπτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και τη γραφειοκρατία της.