Την ώρα που οι περισσότερες χώρες του πλανήτη έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού φαίνεται να αποτελεί μια εκ των επιλογών για επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στα ταξίδια.
Ομάδες υγείας και τεχνολογίας συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν ψηφιακό διαβατήριο με την προσδοκία ότι κυβερνήσεις, αεροπορικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις θα απαιτήσουν την απόδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.
Σημειώνεται πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η πρόταση για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» – την οποία έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και τη σύνδεσή του με την ελευθερία για ταξίδια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Πρωτοβουλία Εμβολιασμού (VCI), ένας συνασπισμός οργανισμών όπως η Microsoft, η Oracle και η μη κερδοσκοπική κλινική Mayo Clinic των ΗΠΑ, στοχεύει στη θέσπιση προτύπων για την επαλήθευση κατά πόσο ένα άτομο έχει εμβολιαστεί.
Ο συνασπισμός εταιρειών βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε Covid-19.
Συνεργαζόμενο με εταιρείες στον τομέα της Υγείας και της Τεχνολογίας, το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να δημιουργήσει μια ψηφιακή κάρτα. «Τα άτομα θα πρέπει να καταρτίσουν αρχεία εμβολιασμού για επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα ζωής» τονίζει ο Paul Meyer, διευθύνων σύμβουλος του The Commons Project.
Πώς θα λειτουργεί
Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες.
Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού από τους παρόχους υγείας τους και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.
Μάλιστα, κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τους δικούς της κανόνες, όπως, για παράδειγμα, ποια εμβόλια θα αποδεχτεί. Το σύστημα θα επιφορτίζεται για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων και τα άτομα θα κρατήσουν το αρχείο τους σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε QR κώδικα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν με ποιον τα μοιράζονται.
*πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr