Η πανδημία κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, η οποία χρειάζεται πιο σθεναρή, συντονισμένη και δυναμική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.
Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις αξίες της, αλλά και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, εγγυώμενη την πολυμέρεια, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ, 100 κατά και 245 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν με σκληρούς όρους την «επίθεση του όχλου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από ταραχοποιούς που υποκινήθηκαν από τις θεωρίες συνωμοσίας του προέδρου Donald Trump και από ανυπόστατους ισχυρισμούς βάσει των οποίων οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 υπήρξαν αποτέλεσμα νοθείας», προσθέτοντας ότι ανησυχούν για την άνοδο του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στρατηγική συνεργασία με τρίτες χώρες
Η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της και να εδραιώσει σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τρίτες χώρες με βάση την εμπιστοσύνη και τα αμοιβαία οφέλη, σύμφωνα με το ΕΚ, τονίζοντας ακόμη ότι η διατλαντική συνεργασία παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να συνεργαστεί στενότερα με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ και να αντιμετωπίσει από κοινού τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, όπως οι συγκρούσεις, οι κρίσεις στον τομέα της υγείας, οι υβριδικές απειλές, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η παραπληροφόρηση. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν επειγόντως κατά πόσον οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, τουλάχιστον για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την επιβολή κυρώσεων.
Ο εισηγητής David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε: «Η ΕΕ έχει αναξιοποίητο δυναμικό όσον αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στη διεθνή σκηνή ως εταίροι ‘πρώτης διαλογής’ για τρίτες χώρες μόνο εάν είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε».
Στην ετήσια έκθεσή τους σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 180 κατά και 119 αποχές, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες της ΕΕ για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση και διευθέτηση συγκρούσεων ανά τον κόσμο μέσω αποστολών και επιχειρήσεων ΚΠΑΑ, ιδίως στις γειτονικές της χώρες. Καλούν την Επιτροπή παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα εργασίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με σκοπό την ενίσχυση των συνεργατικών δράσεων και της διασυνοριακής συνεργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και για τη στρατιωτική κινητικότητα. Τέλος, υπενθυμίζοντας ότι τα αποτελεσματικά διεθνή καθεστώτα ελέγχου των όπλων, αφοπλισμού και μη διάδοσης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας, καταδεικνύουν μια ανησυχητική τάση μη συμμόρφωσης, απόσυρσης ή μη παράτασης των παγκόσμιων συνθηκών ελέγχου των όπλων.
Ο εισηγητής Sven Mikser (Σοσιαλιστές, Εσθονία) δήλωσε: «Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης και της αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης μεταξύ διεθνών δρώντων. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στην παροχή ασφάλειας και ευημερίας στις γειτονικές της χώρες. Όμως, θα είναι σε θέση να το πράξει μόνον εάν τα κράτη μέλη συνεισφέρουν τα αναγκαία μέσα και δυνάμεις στις αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την αυτόνομη ικανότητά της, καθώς και να ενισχύει την ανθεκτικότητά της σε υβριδικές απειλές και απειλές στον κυβερνοχώρο».
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr