Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πέρα από τα λόγια και τις διαγνώσεις, προέχουν οι πράξεις στο επίπεδο της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Όλοι οι Έλληνες on-line shoppers είναι συνδρομητές τουλάχιστον ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή εκπτωτικού καταστήματος, ώστε να ενημερώνονται τακτικά για τις εκάστοτε προσφορές, στις οποίες η πλειονότητα δηλώνει ότι δίνει την προσοχή της. Εξάλλου, ένας στους δύο καταναλωτές έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αυθόρμητη αγορά on-line μόνο και μόνο επειδή ενημερώθηκε για κάποια προσφορά.
Όλοι οι Έλληνες on-line shoppers είναι συνδρομητές τουλάχιστον ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή εκπτωτικού καταστήματος, ώστε να ενημερώνονται τακτικά για τις εκάστοτε προσφορές, στις οποίες η πλειονότητα δηλώνει ότι δίνει την προσοχή της. Εξάλλου, ένας στους δύο καταναλωτές έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αυθόρμητη αγορά on-line μόνο και μόνο επειδή ενημερώθηκε για κάποια προσφορά.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Απόλυτα θετική ήταν η πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής, που λειτουργεί στους κόλπους της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, να διοργανώσουν το «8ο Internet and e-Business Forum», στο πλαίσιο του οποίου πολύς λόγος έγινε για την ψηφιακή εποχή.

Πολλά βέβαια ακούστηκαν από κυβερνητικής πλευράς, αλλά πάντα με γνώμονα τον απώτερο χρόνο. Έτσι, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι «η ψηφιακή δημόσια διοίκηση είναι προϋπόθεση στο στοίχημα της ανάπτυξης» αλλά δεν προσδιόρισε πώς θα υπάρξει ανταπόκριση στο «στοίχημα» αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να αλλάξει το πανάρχαιο καθεστώς του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η ψηφιακή αλλαγή βρίσκεται στο προσκήνιο ακόμη και ως πρόθεση, ίσως να αποτελεί θετική ένδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Θετικές είναι, από την άποψη αυτή, οι εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο, κατά τον υφυπουργό Εμπορίου κ. Αθαν. Σκορδά, είναι μεν στην Ελλάδα μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, πλην όμως έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Κομβικό σημείο της ομιλίας του κ.Αθ.Σκορδά στην εκδήλωση ήταν η ανακοίνωση της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος προμηθειών του Δημοσίου για προϊόντα και υπηρεσίες μέσα στο καλοκαίρι του 2014 και για τα έργα τον επόμενο χρόνο. Σημαντική ήταν επίσης η ανακοίνωση επικείμενης εφαρμογής του ηλεκτρονικού τιμολογίου, όπως και ότι 2.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν για δράσεις ηλεκτρονικού εμπορίου με συνολικά 67 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Στέφανος Λουκάκος, γενικός διευθυντής της Google Greece, παρουσίασε από την πλευρά του πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο που οι καταναλωτές ψάχνουν στο Διαδίκτυο. Η πιο σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι περισσότεροι ψάχνουν στο Διαδίκτυο και ψωνίζουν την επιλογή τους σε φυσικά καταστήματα –σε ορισμένες δε κατηγορίες προϊόντων αυτό συμβαίνει στο 70% των περιπτώσεων. Επίσης, ο ομιλητής έδωσε στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση του Ίντερνετ από τους κατασκευαστές και χωριστά από τις αλυσίδες πώλησης.

Ωστόσο, κατά την κυρία Χριστίνα Παρασκευοπούλου, της Boston Consulting, η συμμετοχή του Διαδικτύου στην ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το 1,5% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το ποσοστό αυτό, όμως, θα μπορούσε να διπλασιασθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αν γίνονταν οι απαραίτητες προσπάθειες απαλλαγής της ελληνικής οικονομίας από το γραφειοκρατικό άγος.

Εντυπωσιακή στο «8ο e-Business Innovation Forum ΕΙΠ-ΕΕΔΕ» υπήρξε η έρευνα της Focus-Bari, που παρουσίασε η κυρία Ξένια Κούρτογλου, σύμφωνα με την οποία στην αγορά αυτή παρατηρούνται οι ακόλουθες τάσεις:

*Τα είδη που αγοράζουν οι Έλληνες on-line αυξάνονται σε ποικιλία: για πρώτη φορά τα είδη ένδυσης/αξεσουάρ ξεπέρασαν τα εισιτήρια/ταξίδια, ενώ το κοινό που πραγματοποιεί αγορές on-line παραμένει περισσότερο αντρικό και μεταξύ των νεανικών/ενεργών ηλικιών.

*Οι αγορές on-line έχουν ως κυριότερο σκοπό την οικονομία και την αναζήτηση καλύτερων «deals», ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και ευκολία/ εξοικονόμηση χρόνου. Παράλληλα, αποτελούν και μία ευχάριστη διαδικασία που οι καταναλωτές φαίνεται να απολαμβάνουν.

*Όλοι οι Έλληνες on-line shoppers είναι συνδρομητές τουλάχιστον ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή εκπτωτικού καταστήματος, ώστε να ενημερώνονται τακτικά για τις εκάστοτε προσφορές, στις οποίες η πλειονότητα δηλώνει ότι δίνει την προσοχή της. Εξάλλου, ένας στους δύο καταναλωτές έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αυθόρμητη αγορά on-line μόνο και μόνο επειδή ενημερώθηκε για κάποια προσφορά.

*Η αναζήτηση σε κάποιο site σύγκρισης τιμών φαίνεται ότι σχεδόν πάντα προηγείται της on-line αγοράς για την πλειονότητα των e-shoppers, όποιο και αν είναι το αγοραζόμενο είδος ή η τιμή του.

*Παρά την άνοδο του e-commerce, εξακολουθούν –ακόμα και για μεγάλη μερίδα των ενεργών e-shoppers– να υπάρχουν φόβοι και ενδοιασμοί για την ασφάλεια των on-line αγορών. Γι αυτό, εξάλλου, και οι μισοί καταναλωτές θέτουν την ασφάλεια/εμπιστοσύνη ως την σημαντικότερη παράμετρο για το «ιδανικό» ηλεκτρονικό κατάστημα.

*Οι φόβοι αυτοί φθάνουν το 75% όταν οι e-shoppers αναφέρονται στο τί πιστεύουν για το πλατύ κοινό σχετικά με τις on-line αγορές, πράγμα που προφανώς λειτουργεί ανασταλτικά για την ταχύτερη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

*Αυτό που σίγουρα θα βοηθούσε τόσο στην δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και εμπιστοσύνης όσο και στην ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς, φαίνεται ότι είναι η διαδικασία μηχανισμών «trustmarks» που να ενέχουν την συνεχή βαθμολογία των ηλεκτρονικών καταστημάτων από τους ίδιους τους καταναλωτές και να υποστηρίζονται από καταξιωμένους και γνωστούς ελληνικούς φορείς.

Από όσα προηγούνται είναι φανερό ότι η ψηφιακή εποχή εμπεδώνεται σταδιακά στον ιδιωτικό ιστό της οικονομίας και η τάση αυτή θα επιταχύνεται. Αντίθετα, στην δημόσια σφαίρα τα ΘΑ είναι, ως συνήθως, άφθονα και το ερώτημα είναι αν από αυτή την κατάσταση αφθονίας θα περάσουν σε κάποια φάση έστω και ισχνής υλοποίησης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ: Κορυφαίος διανοουμένος της ελευθερίας 

Από: EBR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας σπουδαίος Ισπανο-Περουβιανός συγγραφέας, που θαυμάστηκε και τιμήθηκε για το ελεύθερο πνεύμα του και την αιχμηρή περιγραφή της πραγματικότητας

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Ευρώπη: O Μπάιντεν τη γονάτισε, η κόντρα με Τραμπ ίσως τη διαλύσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα

Οικονομία

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή επιχειρηματικότητα

Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron