του
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
«Για την βιομηχανία τροφίμων, και όχι μόνον, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πλέον τους πιο ζωτικούς συντελεστές επιτυχίας μιας επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, η έννοια του clustering, δηλαδή της σύμπραξης, πρέπει να συνδέσει όλη την αλυσίδα της αγροδιατροφής. Και από την άποψη αυτή, ο ΣΕΒΤ είναι από τους πιο παραγωγικούς κρίκους της αλυσίδας». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινιάζοντας την εκδήλωση για την Καινοτομία και την Έρευνα που διοργάνωσε πρόσφατα ο ΣΕΒΤ.
«Σήμερα είμαστε εδώ για μια καινούργια πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ, όπου, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οργανώνουμε ένα brokerage event, μία συνάντηση των ερευνητικών ομάδων από τα καλύτερα ελληνικά Πανεπιστήμια με εκπροσώπους της Βιομηχανίας Τροφίμων, από την οποία περιμένουμε να δημιουργηθούν πολλές χρήσιμες επαφές», τόνισε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος υπογράμμισε και την τεράστια σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Ένας κλάδος που, όπως προκύπτει από τα επίσημα μεγέθη του:
*κατέχει το 26% του συνόλου της μεταποίησης, στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, *καλύπτει το 25% της βιομηχανικής παραγωγής με πωλήσεις που ανέρχονται στα 13 δισεκατ. ευρώ,
*έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 29% των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων,
*απασχολεί περισσότερους από 350.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.
Σήμερα, λοιπόν, η βιομηχανία ειδών διατροφής κάνει μία τεράστια προσπάθεια να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία στην χώρα μας, γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι το κλειδί για την επιβίωσή της. Έτσι, στο επίπεδο αυτό, στην εκδήλωση της 10ης Δεκεμβρίου 2012 από πλευράς της ερευνητικής κοινότητας παρουσίασαν το έργο τους οι ομάδες από τα εξής ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, ΤΕΙ Αθήνας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Μπενάκειο Φυσιοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Πρέπει να ομολογηθεί ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω παρουσιάσεις ήσαν εντυπωσιακές, με κάποιες να έχουν σαφώς πρωτοποριακό ερευνητικό χαρακτήρα. Σημαντική υπήρξε επίσης η παρουσίαση του προγράμματος Horizon 2020, που είναι το πλαίσιο για την έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την σχετική παρουσίαση έκανε η κυρία Αλίκη Παππά, προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η εισηγήτρια είπε ότι το συνολικό πρόγραμμα έως το 2020 αντιπροσωπεύει 80 δισεκατ. ευρώ, από τα οποία σημαντικό μέρος θα πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι ενδεχομένως καινοτόμες πρωτοβουλίες τους. «Στόχος αυτού του Προγράμματος-Πλαισίου είναι η ενίσχυση της επιστήμης, ώστε μέσω αυτής να εξασφαλιστεί βιομηχανική υπεροχή. Γι αυτό και το πρόγραμμα με ενδιάμεσους τις τράπεζες χρηματοδοτεί κάθε καινοτόμο προσπάθεια», είπε.
Από την πλευρά του ΣΕΒΤ, η γενική διευθύντρια κυρία Βάσω Παπαδημητρίου παρουσίασε την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Food for Life, ενώ η σύμβουλος προγραμμάτων κυρία Φωτεινή Σάλτα αναφέρθηκε στις ελληνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες στα τρόφιμα.
Κατατοπιστική υπήρξε και η παρουσίαση του κ. Δημήτρη Λαδικού, προέδρου του Ερευνητικού Προγράμματος Food for Life, ο οποίος έδωσε έμφαση στην συμβολή της συνεργασίας και της δικτύωσης στην προώθηση της καινοτομίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί έτσι μπορεί να προωθείται η καινοτομία και να υπάρχουν λύσεις σε προβλήματα μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών», είπε. Ακόμα ο πρόεδρος του ΕΤΠ Food for Life αναφέρθηκε στην αναδυόμενη σημασία της βιοοικονομίας και υπογράμμισε τον θετικό ρόλο του Δικτύου Εθνικών Τεχνολογικών Πλατφορμών –στο οποίο συμμετέχουν 5.000 εταιρείες, 800 ερευνητικά κέντρα και 6.000 κοινωνικοί εταίροι.
Στην εκδήλωση του ΣΕΒΤ τονίστηκαν και τα ελληνικά προβλήματα στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία, πέρα από χρηματοδοτικά, είναι και επικοινωνιακά. Υπάρχει δηλαδή έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων.
Τέλος, το γεγονός ότι στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επαφές μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων με σκοπό δράσεις δικτύωσης, κρίνεται απόλυτα θετικό και ενδεικτικό τού ότι, όταν υπάρχει θέληση, η συνεργασία εκπαίδευσης και παραγωγής μπορεί να γίνει πράξη –συνεργασία που σε άλλες αναπτυγμένες χώρες είναι καλοδεχούμενη και αυτονόητη, πλην όμως όχι πάντα στην Ελλάδα…
ΟΤΑΝ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ
Σημαντική επιτυχία σημείωσε το 1ο Brokerage Event, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
Στην εκδήλωση του ΣΕΒΤ τονίστηκαν και τα ελληνικά προβλήματα στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία, πέρα από χρηματοδοτικά, είναι και επικοινωνιακά. Υπάρχει δηλαδή έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων.