Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την ΕΤΕπ, η σχετική συμφωνία, που είναι η πρώτη συμφωνία με αυτό το αντικείμενο μεταξύ της Τράπεζας της ΕΕ και κράτους-μέλους, υπεγράφη σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Η ΕΤΕπ, σύμφωνα με τη συμφωνία, θα συμβάλει στον εντοπισμό επενδυτικών σχεδίων με υψηλό αντίκτυπο, ενώ έμφαση θα δοθεί στη στήριξη δράσεων για το κλίμα, την ενεργειακή και την ψηφιακή μετάβαση.
Ειδικοί της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, θα εντοπίσουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, με σκοπό να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνεί να βοηθήσει κράτος της Ευρώπης στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εργαστεί σκληρά, για να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η χώρα μας να επιτύχει ισχυρή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη και ανάπτυξη. Έχουμε προετοιμάσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο, καινοτόμο και εξωστρεφές Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποτελεσματικές δημόσιες επενδύσεις και σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η κομβική συμφωνία που υπογράφεται σήμερα, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα δώσει μεγάλη πρόσθετη ώθηση στην υλοποίηση των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0?. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την τεχνική, οικονομική και χρηματοδοτική εξειδίκευση της ΕΤΕπ στον εντοπισμό επενδύσεων με υψηλό αντίκτυπο και αποτελεσματικών δομών, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση, παράλληλα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για ορισμένα από τα έργα που θα εξετάσουν και θα αποτιμήσουν οι ειδικοί της. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επαναβεβαιώνει σήμερα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι αποτελεί ανεκτίμητο εταίρο στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας, ενώ παράλληλα διαμορφώνουμε στέρεες βάσεις για τη συστηματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την κάλυψη του επενδυτικού κενού και τη δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρώτη που πραγματοποιείται από την τράπεζα με χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτεί την ωριμότητα του σχεδιασμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0?. Στόχος μας είναι στην υλοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθούν από το εργαλείο των δανείων το οποίο προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, να μη χαθεί ούτε μια μέρα. Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κάλυψη του επενδυτικού κενού και την δημιουργία 200.000 μόνιμων θέσεων εργασίας απαιτεί τη συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, όπως κατεξοχήν είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα συνεισφέρει στην προσπάθειά μας την αξιοπιστία της, την τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτει και δυνητικά πολύ σημαντικά πρόσθετα κεφάλαια», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Τα τελευταία 58 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει νέες επενδύσεις με στόχο να ‘’ξεκλειδώσει» οικονομικές ευκαιρίες, να μετασχηματίσει υπηρεσίες και να υποστηρίξει δράσεις για το κλίμα σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα φιλόδοξα σχέδια της Ελλάδας για την αξιοποίηση των μοναδικών ευκαιριών που παρέχονται από τα ταμεία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η νέα συνεργασία που συμφωνήθηκε σήμερα, θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ, η οποία έχει βαθιά αντίληψη των μακροπρόθεσμων επενδύσεων, να ενισχύσει τον αντίκτυπο των επενδύσεων οι οποίες υποστηρίζονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έτσι, θα διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη από τις προκλήσεις που προκαλεί ο COVID-19 θα συνοδευτεί από δράσεις για το κλίμα, αξιοποίηση των ψηφιακών ευκαιριών και επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και ενός εθνικού εταίρου για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου μέλλοντος», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για τις δανειοδοτικές πράξεις στην Ελλάδα.
Χρησιμοποιώντας παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων περίπου 31 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια εφάπαξ πρωτοβουλία που έχει στόχο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της άμεσης οικονομικής και κοινωνικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.
Η σημερινή συμφωνία θα επιτρέψει στην ειδική Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να εντοπιστούν πιθανά έργα του δημόσιου τομέα, επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ και στοχευμένες συμβουλευτικές πρωτοβουλίες.
Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της ΕΤΕπ στην Ευρώπη με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που υποστηρίζονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις προτεραιότητας θα επωφεληθούν από την τεχνογνωσία της ΕΤΕπ
Το βασικό επίκεντρο των νέων επενδύσεων θα είναι η υποστήριξη δράσεων για το κλίμα, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μαζί με άλλους τομείς που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες στην Ελλάδα.
Η νέα συνεργασία θα επικεντρωθεί αρχικά στο να εντοπιστούν και να προταθούν νέα επενδυτικά έργα υψηλού αντίκτυπου σε ολόκληρη τη χώρα, με επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα έργα θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ και ενδέχεται επίσης να τύχουν χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, παράλληλα με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτή η νέα πρωτοβουλία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενισχύει περαιτέρω την ισχυρή και σταθερή συμμετοχή του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων παρείχαν νέα στήριξη-ρεκόρ ύψους 2,8 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου στην Ελλάδα.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr