Τον ρόλο ενός ισχυρού παγκόσμιου παίκτη στην αγορά των υπερυπολογιστών θέλει να διαδραματίσει η Ευρώπη. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαθιστά τον πρώτο, παγκόσμιας κλάσης, υπερυπολογιστή στη Σλοβενία. Ο υπερυπολογιστής “Vega”, με υπολογιστική ισχύ 6,9 Petaflop, θα στηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών σε πολλούς τομείς, όπως η μηχανική μάθηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων υψηλών επιδόσεων.
Πέραν του Vega στη Σλοβενία, υπερυπολογιστές της EuroHPC έχουν αγοραστεί και θα εγκατασταθούν στο κέντρο Sofia Tech Park στη Βουλγαρία, στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής IT4Innovations στην Τσεχία, στο CINECA στην Ιταλία, στο κέντρο LuxProvide στο Λουξεμβούργο, στο Minho Advanced Computing Center στην Πορτογαλία και στο CSC - IT Center for Science στη Φινλανδία.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις επενδύσεις σε υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς. Η πρόταση νέου Κανονισμού για την κοινή επιχείρηση EuroHPC, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει στόχο να καταστήσει δυνατές περαιτέρω επενδύσεις ύψους €8 δισ. για την επόμενη γενιά υπερυπολογιστών και σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές.
Φιλανδία και Ιταλία
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ένωσης, ο υπερυπολογιστής LUMI θα εγκατασταθεί στη Φινλανδία και θα τον διαχειρίζεται η κοινοπραξία LUMI, στην οποία συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο υπερυπολογιστής LEONARDO θα εγκατασταθεί στην Ιταλία.
Στόχος είναι οι υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την υλοποίηση εκατοντάδων νέων εφαρμογών στην τεχνητή νοημοσύνη, την εξατομικευμένη ιατρική, τον σχεδιασμό φαρμάκων και υλικών, τη γονιδιωματική, τις μετεωρολογικές προβλέψεις, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Για παράδειγμα, χάρη στην χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. κοινοπραξία Exscalate4CoV, υπερυπολογιστές βοηθούν τους επιστήμονες να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για νοσούντες από COVID-19. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της Ε.Ε. “Προορισμός: Γη”, που έχει στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής ακριβείας ψηφιακού μοντέλου της Γης, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τη διαχείριση των υδάτων και την περιβαλλοντική μοντελοποίηση.
Εν αρχή ην ο Vega
Ο Vega αποτελεί τον πρώτο υπερυπολογιστή της Ε.Ε., του οποίου η προμήθεια έγινε από κοινού με κονδύλια της Ε.Ε. και κρατών - μελών, μέσω κοινής επένδυσης €17,2 εκατ. Η κοινή επιχείρηση EuroHPC συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την προμήθεια και την εγκατάσταση υπερυπολογιστών και τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης.
Θα βοηθήσει τους Eυρωπαίους ερευνητές και τη βιομηχανία να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη βιολογική μηχανική, στις μετεωρολογικές προβλέψεις, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην εξατομικευμένη ιατρική, καθώς και στην ανακάλυψη νέων υλικών και φαρμάκων, που θα ωφελήσουν τους πολίτες της Ε.Ε. Τη λειτουργία του Vega εγκαινίασαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC) και την κυβέρνηση της Σλοβενίας.
“Η υπερυπολογιστική θα ανοίξει νέες πόρτες στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές στη μελλοντική οικονομία υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, η υπερυπολογιστική μπορεί να σώσει ζωές υποστηρίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό μορίων, που θα χρησιμεύσουν σε ρηξικέλευθες θεραπείες και ιχνηλατώντας τις λοιμώξεις του κορονοϊού και άλλων νόσων”, σχολίασε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr