του N. Peter Kramer
Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το σχέδιο έκθεσης σχετικά με το καταστατικό του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Μόλις εγκριθεί επίσημα, το νέο καταστατικό θα τροποποιήσει τους κανόνες που διέπουν τα εκτελεστικά καθήκοντα του Διαμεσολαβητή. Τώρα το σχέδιο έκθεσης απαιτεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν η Σύνοδος της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου εγκρίνει επισήμως το νέο καταστατικό.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, το γραφείο του Διαμεσολαβητή θα έχει γενικά καθήκοντα και δικαίωμα πρωτοβουλίας. Ο Διαμεσολαβητής θα είναι σε θέση να διεξάγει έρευνες ιδίας πρωτοβουλίας, όταν κρίνεται απαραίτητο σε περιπτώσεις σοβαρής κακοδιαχείρισης.
Ο Διαμεσολαβητής θα έχει επίσης πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του / της. Ένα σαφές σύνολο κανόνων για τη λήψη πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των διαβαθμισμένων εγγράφων, θα είναι δεσμευτικό για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και για τους διάφορους φορείς της Ε.Ε. που λειτουργούν συχνά υπό μυστικότητα, αλλά και για τις κρατικές αρχές.
Ο Διαμεσολαβητής μπορεί να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι σημαντικό ότι στους νέους κανονισμούς υπάρχουν ειδικές διατάξεις για την προστασία των θυμάτων παρενόχλησης και των πληροφοριοδοτών.
Η Επιτροπή με τις εκατοντάδες αμφισβητήσιμες υποθέσεις «περιστρεφόμενων θυρών», τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και τους αδιαφανείς διορισμούς θα υποχρεούται πλέον να λειτουργεί υπό καθεστώς περισσότερης διαφάνειας.
Το Κοινοβούλιο φαίνεται ενθουσιασμένο: «Το νέο καταστατικό θα προσφέρει στους πολίτες έναν ισχυρότερο, πιο ενισχυμένο και περισσότερο ανεξάρτητο Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ- ο Πορτογάλος Paulo Rangel. Ίσως οι Ευρωβουλευτές να έχουν ξεχάσει ότι το νέο καταστατικό θα επιτρέψει στον Διαμεσολαβητή να διερευνήσει την αδιαφανή και ανεξέλεγκτη πρακτική των επιδομάτων.