της Νατάσας Φραγκούλη
Περισσότερο παραίτητες από ποτέ έχει κάνει η πανδημική κρίση τις τεχνολογικές δεξιότητες για τους εργαζομένους. Τουλάχιστον 50 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία αναμένεται να δημιουργηθούν, παγκοσμίως, ως το 2030. Στο μεταξύ, μόνο 250.000 θέσεις για data scientists θα ανοίξουν στην Ευρώπη μέχρι το 2024.
Η έρευνα των τάσεων Ανθρώπινου Κεφαλαίου της Deloitte (Human Capital Trends) επιβεβαιώνει ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος θα ανήκουν όλο και περισσότερο στην κατηγορία των “Υπερ-επαγγελμάτων” (Superjobs). Τα “Υπερ-επαγγέλματα”, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, συνδυάζουν τη χρήση τεχνολογίας με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, τα “υπερ-επαγγέλματα” διατρέχουν μικρότερο ρίσκο αυτοματοποίησης λόγω του συνδυαστικού χαρακτήρα τους. Αυτός περιλαμβάνει και τεχνικές δεξιότητες, όπως η γνώση προγραμματισμού και ανάλυσης δεδομένων, αλλά ταυτόχρονα και πιο soft ικανότητες, όπως η επικοινωνία, η συνεργατικότητα και η φαντασία.
“Οι εργασιακοί ρόλοι του μέλλοντος αναμένεται να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία. Ωστόσο, εξέχουσες ανθρώπινες ικανότητες, όπως η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, ο σχεδιασμός, αλλά και η επίλυση προβλημάτων θα αποτελέσουν απαραίτητα εφόδια για την διεκπεραίωση της εργασίας του μέλλοντος και ως εκ τούτου είναι σημαντικό και τα άτομα και οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία τους”, τονίζει η μελέτη.
Επανα-προσδιορισμός
Την ίδια στιγμή, που η ίδια η φύση της εργασίας βρίσκεται υπό ραγδαία ψηφιοποίηση για τους εργαζόμενους, αλλάζει άρδην και το τοπίο στο εσωτερικό των ίδιων των επιχειρήσεων. Το 87% των οργανισμών, παγκοσμίως, πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση θα διαταράξει τον κλάδο τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 92% κρίνει ότι δεν είναι σωστά δομημένοι, για να λειτουργούν σε αυτό το νέο περιβάλλον και μόνο το 6% αυτών κρίνει ότι είναι “agile” σήμερα.
“Το περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και η προσαρμοστικότητα είναι επιβεβλημένη. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, το 75% των πιο επιτυχημένων οργανισμών της λίστας 500 S&P θα έχει εκτοπιστεί από νεοεισερχόμενες”, αναφέρει η έρευνα της Deloitte.
Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 50% των εταιρειών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του τρόπου εργασίας τους. Ωστόσο, το 87% κρίνει ότι δεν έχει τους σωστούς ηγέτες. Επιπρόσθετα, το 70% κρίνει ότι χρειάζεται μία εντελώς νέα βάση ταλέντων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες της Deloitte, μόλις το 13% των εργαζομένων δηλώνει πως νιώθει πραγματικά και ενεργά αφοσιωμένο στη δουλειά του, ενώ 26% απαντά ότι έχει χάσει τα κίνητρα και την αφοσίωση του. Στον τεχνολογικό τομέα, 2/3 των εργαζομένων θεωρούν ότι θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη εργασία σε λιγότερες από 60 ημέρες αν αφιέρωναν χρόνο να αναζητήσουν.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr