του N. Peter Kramer
Το πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο υπογράφηκε ξεχωριστά από την Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας Η.Β. - Ε.Ε. που συμφωνήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, υποτίθεται ότι θα ελέγχει τα εμπορεύματα που θα προέρχονται από τη Βρετανία. Φαίνεται όμως ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται τη συμφωνία ως διαχωρισμό μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και ηπειρωτικής Σκωτίας, Αγγλίας και Ουαλίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Dominic Raab, ζήτησε πρόσφατα από την Ε.Ε. να αντιμετωπίζει με περισσότερο «σεβασμό την εδαφική συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου». «Έχουμε δει ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε. να μιλούν για τη Βόρεια Ιρλανδία ως διαφορετική χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε- χαρακτηρίζοντάς το «προσβλητικό» και επιζήμιο για τις «ανήσυχες» κοινότητες της περιοχής. «Μπορείτε να φανταστείτε να μιλούσαμε για την Κορσική και τη Γαλλία σαν να είναι διαφορετικές χώρες;».
Ο ηγέτης του φιλο-βρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, Edwin Poot, ήταν εξοργισμένος και ζήτησε από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει το ιδιαίτερο καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το ζήτημα τέθηκε επίσης όταν ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, στη σύνοδο κορυφής της G7 στη νοτιοδυτική Αγγλία το προηγούμενο Σάββατο. Σύμφωνα με πηγές, ο Macron υπαινίχθηκε ότι επειδή η Βόρεια Ιρλανδία είναι χωρισμένη από την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, δεν ανήκει στην ίδια επικράτεια».
Ο Boris Johnson εξοργίστηκε, σύμφωνα με τους Sunday Times. «Η Βόρεια Ιρλανδία και η Βρετανία είναι τμήματα της ίδιας χώρας» είπε στον Macron, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Macron θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα το αυτονομιστικό κίνημα της Κορσικής.