Η επιτυχία των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτικές συνεισφορές από πλούσιες χώρες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Σε λιγότερο από πέντε μήνες μέχρι την COP26- τη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη της Σκωτίας, αυξάνονται οι εντάσεις γύρω από το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων για το κλίμα. Οι πιο πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν οικονομικά τις πιο οικονομικά αδύναμες χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο πλανήτη.
Κάποιες πλούσιες χώρες πιθανότατα να μην έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους από το 2009 για παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι και το 2020 προκειμένου να βοηθήσουν τα πιο φτωχά κράτη. Μάλιστα, η βοήθεια αυτή έχει αποτύχει, μερικώς, όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως για σοβαρές καταιγίδες και για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι πλούσιες χώρες συνεισέφεραν συνολικά σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Ο Guterres δήλωσε ότι πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, κρατώντας την υπόσχεσή τους.
«Αυτό δεν είναι μια συμβολική υπόσχεση, αλλά μια ζωτική δέσμευση. Μπορούμε να ζητάμε μεγαλύτερη φιλοδοξία μόνο εάν παρέχουμε την υποστήριξή μας», δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η σύνοδος κορυφής COP26 θα προσπαθήσει να πείσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με πιο γρήγορους ρυθμούς και να συμφωνήσουν ως προς τους κανόνες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται το θέμα των χρηματοδοτήσεων για το κλίμα, ενώ απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για αυτήν τη δεκαετία ώστε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα.
Τα βιομηχανοποιημένα κράτη είναι υπεύθυνα για τα μεγαλύτερα ποσοστά αερίων του θερμοκηπίου που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, ενώ πολλά φτωχότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής.
Η Ομάδα των Επτά πιο πλούσιων χωρών συμφώνησε να αυξήσει αυτό το μήνα τα ποσά χρηματοδότησης για το κλίμα, αλλά μόνο ο Καναδάς και η Γερμανία δεσμεύτηκαν ρητά.
Ο Guterres προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους.
Η Ε.Ε. και τα 27 κράτη- μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχοντας συνεισφέρει 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2019.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.com