του N. Peter Kramer
Η Ε.Ε. έχει διακόψει τις νομικές διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη φερόμενη παραβίαση του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι νομικές διαδικασίες εκκινήθηκαν τον Μάρτιο, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε μονομερή δράση για να αλλάξει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Εκείνη την περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε τους ελέγχους σε τρόφιμα, δέματα και κατοικίδια που εισάγονταν στη Βόρεια Ιρλανδία από την Μεγάλη Βρετανία.
Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία συμφωνήθηκε ώστε να αποτραπεί η επαναφορά «σκληρών» συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο σε δύο μέρη, τη Βόρεια Ιρλανδία από την μία πλευρά και τη Μεγάλη Βρετανία από την άλλη πλευρά των εμπορικών συνόρων της Ιρλανδικής Θάλασσας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε προτάσεις από το Πρωτόκολλο που αποτελούσαν αίτημα για σημαντική επαναδιαπραγμάτευση, δεδομένης της μη βιώσιμης κατάστασης. Ζήτησε, επίσης, μια περίοδο αναστολής που θα σήμαινε τη διακοπή των νομικών διαδικασιών και την παράταση της επονομαζόμενης «περιόδου χάριτος». Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen ενημέρωσε αμέσως (πιθανότατα χωρίς να έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του αιτήματος) ότι οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση είναι αδύνατη.
Αργότερα, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «όσον αφορά το αίτημα για αναστολή, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νέες προτάσεις που υπέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο. Προκειμένου να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτούμε και να βρούμε βιώσιμες λύσεις, αποφασίσαμε σε αυτό το σημείο να μην προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο των νομικών διαδικασιών».
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έλαβε «ικανοποιητική απάντηση από την Επιτροπή. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες με την Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε με τις προτάσεις μας. Όπως αναφέρουμε σε αυτό το έγγραφο, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι το Πρωτόκολλο θα είναι βιώσιμο για το μέλλον».
Είχε προηγηθεί, μάλιστα, η δημοσίευση προτάσεων από την Επιτροπή για την απλούστευση ορισμένων πτυχών του Πρωτοκόλλου, συμπεριλαμβάνοντας ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής φαρμάκων από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.