του Γιώργου Κανελλόπουλου
Την ώρα που οι αμερικανικές επιχειρήσεις πιέζουν για επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν με επικεφαλής την εκπρόσωπο για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, ετοιμάζει συνολική μελέτη για να δει πως θα προσεγγίσει το ευαίσθητο αυτό θέμα.
Εκείνο που διακυβεύεται είναι οι δασμοί σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 350 δισ. δολ. από την Κίνα που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ επί της δική τους προεδρίας, αλλά και οι γενικότερες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες. Αυξημένους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα έχει επιβάλει ως αντίποινα και η Κίνα.
Η Κάθριν Τάι τώρα ετοιμάζει εφ’ όλης της ύλης εξέταση της εμπορικής πολιτικής ΗΠΑ και Κίνας σύμφωνα με τα πρακτικά από τις συνομιλίες εμπορικών επιμελητηρίων που ειδικεύονται στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως αποκαλύπτει το CNBC.
Η ίδια εξήρε τη σημασία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των άδικων πολιτικών της Κίνας και των πολιτικών που τάσσονται κατά την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς οι οποίες υπονομεύουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, όπως ανέφερε.
Πρόκειται για σχόλια που ακολουθούν τη σταθερά αυστηρή γραμμή της εμπορικής εκπροσώπου των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά του Πεκίνου, γεγονός που προϊδεάζει για πιθανή συνέχιση της κόντρας με την Κίνα στη συνέχεια.
Ο επιχειρηματικός κόσμος σε στάση αναμονής
Μετά από οκτώ μήνες στην εξουσία ο Μπάιντεν δεν έχει παρουσιάσει ακόμη συνολική εμπορική πολιτική κατά του Πεκίνου, προκαλώντας αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο που θέλει να δει προς τα πού βαδίζει η κατάσταση.
Ο Τραμπ είχε ακολουθήσει αυστηρή πολιτική κατά της Κίνας και ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον πόλεμο δασμών που εξελίχθηκε σε συνολική κόντρα στο εμπόριο. Η σκληρή διαμάχη ξεκίνησε με δασμούς σε αγαθά δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο πλευρές κι έχει έκτοτε επεκταθεί στην τεχνολογία και το χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Αμερικανικές εταιρείες και άλλες ξένες επιχειρήσεις έχουν εδώ και πολλά χρόνια παράπονα για άνιση πρόσβαση στην κινεζική αγορά, για έλλειψη προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και για αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας που επιβάλλει, όπως λένε ,το Πεκίνο.
Ο Μπάιντεν, όμως, δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά από την πολιτική Τραμπ. Για το λόγο αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να δει τώρα κάποιο δείγμα γραφής.
Τα «ατού» της Κάθριν Τάι
Φαίνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να προβληματίζεται για την απειλή που συνιστά για τις ΗΠΑ η Κίνα και αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος που αποφάσισε να βάλει στο πόστο του ειδικού διαπραγματευτή για το εμπόριο την Τάι.
Η ασιατικής καταγωγής Κάθριν Τάι έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην αμερικανική κυβέρνηση ως δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα εμπορίου απέναντι στην Κίνα. Μεγάλου ατού για την ίδια είναι πως γνωρίζει πολύ καλά την κινεζική γλώσσα και μπορεί να έρχεται σε άμεση επαφή με κινέζους αξιωματούχους.
Η εμπειρία της είναι μεγάλη. Η ίδια διετέλεσε επικεφαλής δικηγόρος του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα Κίνας την περίοδο 2007-2014. Δεν θεωρείται ότι είναι μετριοπαθής απέναντι στο Πεκίνο, έχοντας εκφράσει στο παρελθόν ανοικτά την άποψη ότι η Κίνα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρό και στρατηγικό τρόπο. Είναι η πρώτη γυναίκα στη θέση του ειδικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου.
*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr