του N. Peter Kramer
Ο Michel Barnier δήλωσε σε εκστρατεία στην Nimes ότι αν εκλεγεί ως Γάλλος Πρόεδρος, θα προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για «συνταγματική προστασία» των μεταναστευτικών θεμάτων. Αυτό θα επέτρεπε στους Γάλλους να αποφύγουν την υπεροχή των δικαστηρίων της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Barnier, αυτό θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για τους Γάλλους ώστε να ανακτήσουν τη «νομική υπεροχή» τους έναντι της Ε.Ε. Στρέφεται σταθερά προς τη γαλλική δεξιά με την προσπάθειά του να ηγηθεί του κόμματός του («Les Republicaines») ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.
Κάποιοι ευρωκράτες στις Βρυξέλλες θεώρησαν πως η Γαλλία χαίρει ιδιαίτερης μεταχείρισης («cherry picking») σε σχέση με άλλα κράτη μέλη. Τον ίδιο όρο («cherry picking») είχε χρησιμοποιήσει και ο Barnier για να χαρακτηρίσει την μεταχείριση προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Από εκεί φάνηκε ότι ο Barnier άρχισε «να παίρνει την κάτω βόλτα». Ο Barnier δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο μόνο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Υπηρέτησε, επίσης, ως Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική και ως Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς. Ως ευρωβουλευτής, διετέλεσε ως επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας του EPP. Υπηρέτησε, μάλιστα, και ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Γαλλία.
Αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι ο Barnier δεν αποτελεί πλέον φιλοευρωπαϊκή επιλογή στο ψηφοδέλτιο. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσων είναι στο πλευρό της Marine Le Pen; Ίσως να αποδειχθεί ότι ο Barnier δεν παίζει καλά το παιχνίδι και αυτό θα μπορούσε να του κοστίσει τη θέση της Προεδρίας.
Από την άλλη πλευρά, πώς θα ήταν να υπάρχει ένας ευρωσκεπτικιστής μεταξύ των πιο ισχυρών ηγετών στην Ε.Ε.; Ίσως και μια τέτοια εξέλιξη να ανανέωνε τον μονότονο διάλογο περί «περισσότερης Ε.Ε.».