του N. Peter Kramer
Η Google αμφισβητεί το πρόστιμο ύψους 4.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διαπίστωση ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έκανε κατάχρηση της πλατφόρμας Android για να ενισχύσει την κυριαρχία της στην αγορά των μηχανών αναζήτησης. Η Google και η Επιτροπή βρίσκονται αντιμέτωπες ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον Ιούλιο του 2018, επιβλήθηκε στην εταιρεία το υψηλότερο πρόστιμο που επέβαλε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 4.3 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας που ξεκίνησε το 2013 μετά από καταγγελία της Fairsearch, ενός ομίλου εταιρειών - όπως η Oracle και η Tripadvisor. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Google παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά του λειτουργικού για φορητές συσκευές «Android» (της ίδιας της Google).
Η Google προφανώς και αρνήθηκε την κατηγορία. Και, πράγματι, η εταιρεία προσάρμοσε τις μεθόδους λειτουργίας της, δίνοντας στους κατασκευαστές περισσότερη ελευθερία μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης ώστε να επιλέγουν ποιές εφαρμογές Google εγκαθιστούν και ποιες όχι. Εισήγαγε, επίσης, μια αναπτυσσόμενη λίστα για την επιλογή της μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο, πίστευε ότι ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της Επιτροπής, αν και σύμφωνα με τη Fairsearch οι παρεμβάσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς. Από την άλλη, η Google άσκησε έφεση στην απόφαση της Επιτροπής.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει την υπόθεση όπως την περίπτωση της Microsoft το 2004, εξαιτίας της σύνδεσης των Windows με την εφαρμογή Media Player και με το Internet Explorer το 2009. Σύμφωνα με τη Google, ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε και η ίδια η Επιτροπή το γνωρίζει - επιτρέποντας, μάλιστα, την εξαγορά του Skype από τη Microsoft το 2011 με το επιχείρημα ότι δεν θα έβλαπτε την ελευθερία επιλογής των χρηστών.
Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Margarethe Vestager, έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση. Είναι γνωστή για την αυστηρή της στάση απέναντι στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Το πρόστιμο για την Google αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Από την άλλη, η Vestager είχε ήδη χάσει κάποιες πρώτες μάχες στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εναντίον μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πέρυσι δεν λήφθηκε υπόψιν η πρότασή της για απαίτηση σε βάρος της Apple να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους στην Ιρλανδία. Αντίστοιχη ήττα δέχθηκε και φέτος σε υπόθεση κατά της Amazon. Εάν η Vestager δεν θέλει να αποκτήσει τη φήμη ότι όλες οι ενέργειές της εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αποτυγχάνουν, τότε πρέπει να κερδίσει αυτή την μεγάλη μάχη κατά της Google.