του Peter Kramer
Θα έκανε τη διαφορά ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο; Θα έπρεπε οι δυτικοί πολιτικοί να μείνουν μακριά λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα; Μιλώντας στην EurActiv, ένα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Dick Pound, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό προς την Κίνα από αθλητική άποψη. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι η απόφαση να επιλεγεί το Πεκίνο δεν ελήφθη «ως ένδειξη υποστήριξης των πολιτικών επιδιώξεων της συγκεκριμένης χώρας.»
Από την άλλη πλευρά όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ. Ακολούθησαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εκκλήσεις για την συμμετοχή και άλλων χωρών σε αυτό ολοένα και αυξάνονται. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε ότι η Γαλλία δεν θα συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ - μια υπενθύμιση για την Ουάσινγκτον ότι η Γαλλία δεν συμπεριλήφθηκε στην αμυντική συμφωνία AUKUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ) για τον Ινδο-Ειρηνικό που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας. Η AUKUS μάλιστα κόστισε στη Γαλλία ένα συμβόλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η «παραγγελία» των υποβρυχίων μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο!
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι ένα τέτοιο μποϊκοτάζ θα ήταν «ανούσιο και συμβολικής μόνο σημασίας.» Και η Γερμανία; Η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής αποφύγει το ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία θέση της ΕΕ. Φαίνεται όμως ότι η ΕΕ θα αποφύγει το μποϊκοτάζ, τα κράτη μέλη είναι διχασμένα και πολλά από αυτά δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο των οικονομικών συνεπειών. Η Κίνα άλλωστε ήταν σαφής όταν δήλωσε ότι οι χώρες που μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «θα πληρώσουν το τίμημα για τις λανθασμένες πράξεις τους».
Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε τη θέση της ΕΕ μια πιο «προσεκτική» προσέγγιση! Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε τελικά ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου να κάνει τη διαφορά; Μάλλον όχι για τους συμμετέχοντες και τα εκατομμύρια των θεατών που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από το σπίτι τους.