του N. Peter Kramer
Καθώς η Λιθουανία ως κράτος μέλος της ΕΕ, αποφάσισε να εμβαθύνει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν, το Πεκίνο επιστράτευσε όλη την εμπορική του ισχύ σταματώντας τις εισαγωγές λιθουανικών προϊόντων. Το εμπάργκο της Κίνας πλήττει βέβαια τα βιομηχανικά προϊόντα κι άλλων χωρών της ΕΕ, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις λιθουανικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Μία ημέρα αφότου η Λιθουανία αποφάσισε να ανακαλέσει τους διπλωμάτες της από το Πεκίνο, οι 27 ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο στην πρωτοφανή αυτή διαμάχη. Το συγκεκριμένο γεγονός αποκαλύπτει πόσο λίγα περιθώρια ελιγμών έχει η ΕΕ για να αναλάβει δράση προκειμένου να υπερασπιστεί τις πολιτικές της αρχές. Η λύση της ΕΕ είναι να στραφεί στη συνήθη νοοτροπία της: «αφήστε το εμπορικό σκέλος να το χειριστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ)».
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα «πολεμοφόδια». Η ΕΕ μπορεί να συγκεντρώσει στοιχεία για να ξεκινήσει μια διαμάχη κατά της Κίνας εντός του ΠΟΕ, αλλά αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνια και, ούτως ή άλλως, το ανώτατο δικαστήριο του ΠΟΕ εξακολουθεί να είναι παραλυμένο. Η διαφορά είναι επίσης πιθανό να προσβληθεί με έφεση. Και το εμπορικό τμήμα της ΕΕ; Τα συνήθη μέσα εμπορικής άμυνας, όπως οι διασφαλίσεις ή τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ, δεν καλύπτουν τη γκρίζα οικονομική ζώνη στην οποία η Κίνα στοχεύει τη Λιθουανία.
Εν τω μεταξύ, τα ανταλλακτικά για δύο γερμανικά εργοστάσια αυτοκινήτων – με έδρα την Κίνα - είχαν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες στα κινεζικά λιμάνια επειδή κατασκευάστηκαν στη Λιθουανία. Γαλλικές και σουηδικές επιχειρήσεις φέρονται επίσης να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα επειδή τα λιθουανικά προϊόντα αποτελούν μέρος της αλυσίδας παραγωγής τους.
Το Πεκίνο εξακολουθεί να αρνείται επισήμως ότι γνωρίζει τι συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως οποιαδήποτε απαγόρευση των λιθουανικών προϊόντων. Ωστόσο, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν να συναλλάσσονται με χώρες που δεν σέβονται την κινεζική κυριαρχία, υπονοώντας έτσι την εμβάθυνση των δεσμών της Λιθουανίας με την Ταϊβάν. «Η Κίνα ταπεινώνει την ΕΕ», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου, όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται η ΕΕ, τίθεται σε αμφισβήτηση...