του N. Peter Kramer
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε μέσα στον μήνα ότι η πυρηνική ενέργεια και η ενέργεια από φυσικό αέριο μπορεί τελικά και να είναι φιλικές προς το κλίμα. Η πολιτική αυτή στάση προκάλεσε αμέσως την αντίθεση των Πρασίνων. Όλη αυτή η φασαρία γίνεται γύρω από την ταξινόμηση για τις πράσινες επενδύσεις που παρουσίασε η Επιτροπή στα τέλη του 2021. Με τη συμπερίληψη της πυρηνικής παραγωγής και του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι «Βρυξέλλες» επιδιώκουν να ξεκλειδώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές και κυβερνητικές επενδύσεις για έργα φιλικά προς το κλίμα.
Οι επικριτές δεν έχουν πολλά τεχνικά επιχειρήματα. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, παραπονιούνται ότι τα προτεινόμενα από την ΕΕ όρια για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ χαλαρά. Ο κανονισμός θα επέτρεπε σε μια μονάδα φυσικού αερίου να έχει εκπομπές 270 γραμμαρίων CO2 ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ενέργειας, σε σύγκριση με το επίπεδο των 100 γραμμαρίων που οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν απαραίτητο για τη διάσωση του πλανήτη. Ωστόσο, αυτό το όριο των 270 γραμμαρίων θα απαιτήσει ήδη σημαντική τεχνολογική καινοτομία. Οι εκπομπές αερίου κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 400-500 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα. Και ακόμη και χωρίς την αναμενόμενη καινοτομία, η καύση φυσικού αερίου εκπέμπει λιγότερο CO2 από τα 700 και πλέον γραμμάρια που εκλύονται από τον άνθρακα που θα αντικαθιστούσε το φυσικό αέριο.
Οι περιβαλλοντολόγοι αντιτίθενται επίσης στο γεγονός ότι η στάση της Επιτροπής απέναντι στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια συνοδεύεται από την προσδοκία για τεχνικές εξελίξεις που ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά, το λαμπρό μέλλον που διαφαίνεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μάλλον δεν βρίσκεται και πολύ κοντά... Η επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια θα απαιτήσει προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας - όπως οι μπαταρίες, που δεν υπάρχουν καν ακόμη. Στην πρότασή της, η Επιτροπή επέλεξε να επιτρέψει τις επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο για την ενίσχυση της σταθερότητας του ενεργειακού εφοδιασμού έως ότου οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ανάγκη της σύγχρονης οικονομίας για ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο και υπό όλες τις καιρικές συνθήκες.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ τα κατανοούν όλα αυτά, αν και οι πολιτικοί ηγέτες της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Δανίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται κάπως ουδέτερο. Η προσδοκία είναι ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι πιθανό να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται από την πλειοψηφία του Συμβουλίου. Παρόλα αυτά ... το σχέδιο απαιτεί επίσης την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οπότε και αναμένεται μια ακόμα μάχη μεταξύ των πράσινων «ονείρων» και της ενεργειακής εμπειρίας.