του N. Peter Kramer
Ολοένα και περισσότερα προβλήματα για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ενώ οι εντάσεις αυξάνονται για την Ουκρανία και οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ εξακολουθούν να προειδοποιούν τη Ρωσία, η Κίνα ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο με την Ταϊβάν. Σε συνέντευξή του στο NPR (Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο), ο πρέσβης Κιν Γκανγκ δήλωσε: «Εάν οι αρχές της Ταϊβάν, ενθαρρυμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίσουν να ακολουθούν το δρόμο της ανεξαρτησίας, το πιθανότερο είναι να εμπλακούν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτική σύγκρουση».
Το Πεκίνο έχει συχνά επιπλήξει τις ΗΠΑ για τη στάση τους απέναντι στο θέμα της Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη χώρα επί της οποίας η Κίνα διεκδικεί κυριαρχία- ωστόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι σπάνια μιλούν ευθέως για πόλεμο. Από το 1979 που οι ΗΠΑ άλλαξαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, διατηρούν την πολιτική της «μίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζουν το Πεκίνο ως τη μοναδική έδρα της κυβέρνησης στην Κίνα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο Μπάιντεν, στην διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης, ότι η υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν είναι «παιχνίδι με τη φωτιά».
Ο πρέσβης Κιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υπονομεύει την πολιτική της «μίας Κίνας» και «παίζει το χαρτί της Ταϊβάν για να περιορίσει την Κίνα». Η Ουάσινγκτον έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στις συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με τους Ταϊβανέζους ομολόγους τους και έχει προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στην Ταϊβάν καθώς αυτή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την Κίνα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα σχόλια του πρέσβη Κιν δεν απείχαν και πολύ από εκείνα άλλων Κινέζων αξιωματούχων που δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν και την γενικότερη πολιτική της Ταϊβάν.
Οι ΗΠΑ ακολουθούν στάση «στρατηγικής ασάφειας» βάσει της οποίας δεν λένε αν θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια ενδεχόμενη κινεζική εισβολή. Η πολιτική αυτή έχει σχεδιαστεί αφενός για να προειδοποιήσει τους Ταϊβανέζους αξιωματούχους να μην κηρύξουν την ανεξαρτησία τους -κάτι που θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα μια κινεζική επίθεση- και αφετέρου για να κάνει το Πεκίνο να σκεφτεί δύο φορές οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.
Εν τω μεταξύ, το κινεζικό ναυτικό έχει καθιερώσει για πρώτη φορά σταθερή παρουσία μεταξύ της νότιας Ιαπωνίας και της ανατολικής Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση στο νησί. Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα πέταξε 39 μαχητικά αεροσκάφη στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ), στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης εκστρατείας για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση της Ταϊπέι και την εκπαίδευση για πιθανή μελλοντική στρατιωτική δράση.
Με τον συγχρονισμό της, η Κίνα έφερε τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο σε μάλλον δύσκολη θέση. Τα ταυτόχρονα σοβαρά στρατιωτικά προβλήματα με την Κίνα και τη Ρωσία πάντως, δεν προοιωνίζουν κάτι καλό για τον Τζο Μπάιντεν...