του N. Peter Kramer
Τι απογοήτευση για τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον «πολέμαρχο» Μπόρις Τζόνσον, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και άλλα «γεράκια». Μετά από τρίωρη συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε την μερική απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα.
«Πάντα λέγαμε ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά τις ασκήσεις. Αυτό ισχύει και τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ. Δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Πούτιν αστειεύτηκε με την επανειλημμένη προειδοποίηση του Μπάιντεν για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία. «Ο πρόεδρος μας ρώτησε αν ο ακριβής χρόνος έναρξης του πολέμου έχει ήδη ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ».
Η Δύση αντέδρασε «υστερικά», επισήμανε χαρακτηριστικά το Κρεμλίνο κατά τη ρωσική αποχώρηση. Ο Μπάιντεν, από την άλλη, έκανε αμέσως γνωστό, ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί μια ρωσική επίθεση. Η Βρετανία τον ακολούθησε και ζήτησε πλήρη απομάκρυνση των στρατευμάτων ενώ το ίδιο ζήτησε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ. Ωστόσο, ο Αμερικανός συνάδελφός της Μπλίνκεν φάνηκε πιο γενναίος απ’ όλους, προβλέποντας ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα, στις αίθουσες συνεδριάσεων τραπεζών και εταιρειών φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύγκρουσης και τον κίνδυνο ισχυρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, οι γερμανικές εταιρείες εξήγαγαν στη Ρωσία προϊόντα συνολικής αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 15%, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 48% στα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες έχουν από 25 δισ. ευρώ δάνεια σε εκκρεμότητα στη Ρωσία, ενώ η Αυστρία έχει 17,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Πολλά διακυβεύονται, όπως φαίνεται.
Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς καλείται ακόμη να αποδείξει την ικανότητά του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από την Άνγκελα Μέρκελ και η επίσκεψή του στη Μόσχα αποτέλεσε σίγουρα μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία. Τουλάχιστον όμως φαίνεται ότι ο Πούτιν τον πήρε στα σοβαρά, σε αντίθεση με άλλες επισκέψεις που προηγήθηκαν...