Μια κυβερνοεπίθεση σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, δήλωσε αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω ανησυχιών ότι το χάος στον κυβερνοχώρο γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα εδάφη.
Η στρατιωτική συμμαχία έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να το ενεργοποιήσει, αλλά ένα τέτοιο σενάριο ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό υποθετικό.
«Οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν επίσης ότι ο αντίκτυπος σημαντικών κακόβουλων σωρευτικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεωρηθεί ως ένοπλη επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Δεν θα κάνουμε εικασίες για το πόσο σοβαρή θα πρέπει να είναι μια κυβερνοεπίθεση προκειμένου να πυροδοτηθεί μια συλλογική απάντηση. Οποιαδήποτε απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις, κυβερνομέτρα ή ακόμα και συμβατικές δυνάμεις, ανάλογα με τη φύση της επίθεσης» τόνισε ο αξιωματούχος .
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να έχουν διεθνείς συνέπειες εάν, για παράδειγμα, κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει δίκτυα στην Ουκρανία αρχίσει να εξαπλώνεται αλλού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Μαρκ Γουόρνερ είπε ότι δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση.
«Αυτά είναι πράγματα που συζητούνται υποθετικά εδώ και μια δεκαετία, αλλά επειδή δεν έχουμε καταλήξει σε κανένα καθολικό συμπέρασμα σχετικά με το ποια πρέπει να είναι αυτά τα πρότυπα, ποιο επίπεδο απόδοσης απαιτείται, βρισκόμαστε κάπως σε μια πολύ γκρίζα περιοχή» είπε στο Reuters.
Άρθρον 5 (από την επίσημη σελίδα του ΝΑΤΟ)
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συν-δράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.
Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας.
*πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr