του
Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Η Δυτική Ελλάδα, από πολλές οπτικές γωνίες, είναι ένας γεωγραφικός χώρος με πολλά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, στην εποχή που ζούμε. Είναι ένας χώρος που ευνοείται από το κλίμα του, την γειτνίασή του με την δυτική Ευρώπη και τις υποδομές του στην παραγωγή μιας πολύτιμης πρώτης ύλης που είναι η γνώση. Είναι, συνεπώς, ένας χώρος που μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης για ολόκληρη την χώρα. Διότι, επιπροσθέτως, διαθέτει λιμενική οικονομία, τουριστικές και αγροδιατροφικές δυνατότητες, πολιτιστικά πλεονεκτήματα και πανεπιστημιακές υποδομές ικανές να προωθήσουν την διάχυση της γνώσης.
Έτσι, στο επίπεδο αυτό, σημαντικός και προωθητικός μιας άλλης αντίληψης για το αύριο της χώρας και της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να είναι ο ρόλος και η συμβολή του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ) Πατρών και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ). Και οι δύο αυτοί φορείς διαθέτουν πρακτική και θεωρητική τεχνογνωσία σε θέματα ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας –με την τελευταία να αποτελεί προϋπόθεση για την δημιουργία επιχειρήσεων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, «Η Νέα Επιχειρηματικότητα, Απάντηση στην Κρίση» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ΙΝΑΔΕ και τον ΣΕΒΙΠΑ το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στο ξενοδοχείο Porto Rio Πάτρας, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου της εφημερίδας Πελοπόννησος με θεματικό άξονα «Αναπτυξιακές προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα». Διακεκριμένοι ομιλητές από ένα ευρύ φάσμα φορέων άσκησης οικονομικής και πολιτικής σκέψης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων με επιτυχή πορεία ανέλυσαν τα αίτια της κρίσης της Ελλάδας και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AMWAY, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή τάση προς την αυταπασχόληση, πάνω από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως παρεμποδίζεται από παράγοντες όπως το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, η έλλειψη κεφαλαίων και ο φόβος της αποτυχίας.
Ο κ. Γιάννης Γραμματίδης, πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, το οποίο κατέρρευσε με την κρίση, καθώς βασιζόταν σε ένα υπερδιογκωμένο κράτος, με κλειστά επαγγέλματα και με πλήθος εμποδίων προς την επιχειρηματικότητα.
Τόνισε ότι η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επικεντρώθηκε στην δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να προωθήσει παράλληλα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να βρίσκεται σε ένα βαθύ υφεσιακό περιβάλλον και με ένα τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Τόνισε, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν νησίδες αισιοδοξίας στους τομείς του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής, αρκεί να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη στρατηγικής.
Ο κ.Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι ο κεντρικός πυρήνας της ασκούμενης πολιτικής για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Κατέθεσε προτάσεις για το μοντέλο οικονομικής ανασυγκρότησης της Πάτρας, δίνοντας έμφαση στην προοπτική του θρησκευτικού τουρισμού λόγω της ύπαρξης του Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα, αλλά και στην καινοτομία, λόγω του μεγάλου δυναμικού που διαθέτει η περιοχή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Παρουσίασε, μάλιστα, και τις πολιτιστικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο Αχαΐας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με την έρευνα και την τεχνογνωσία που παράγεται σε ερευνητικά κέντρα.
Ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Τσαμίχας, επίσης αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού ως πόλου ενίσχυσης της ανάπτυξης και παρουσίασε μερικά παραδείγματα από την ιταλική τουριστική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμίχα, η αύξηση των εξαγωγών κατά 12^ αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα –όμως, απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη των ΜμΕ, λειτουργική δημόσια διοίκηση, απλό και φιλικό φορολογικό σύστημα και έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την καινοτομία.
Στην εκδήλωση μίλησε ως εκπρόσωπος του ΙΝΑΔΕ ο κ. Ιωάννης Ταλούμης, πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος επικεντρώθηκε στον ρόλο των τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη μιας χώρας. Επεσήμανε ότι ο τομέας των υποδομών είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της οικονομίας και υπογράμμισε ότι, στην σύγχρονη εποχή, είναι αδύνατον να μιλάμε για εξωστρέφεια και εξαγωγές χωρίς να υπάρχουν σύγχρονες τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, τόνισε ότι ο στόχος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας πρέπει να ειδωθεί μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, όπου το κράτος δεν θα στέκεται εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις για την στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων.
Ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μίλησε ως προσκεκλημένος του ΣΕΒΙΠΑ και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει από το 2008. Ωστόσο, παρά την κατάσταση αυτή, ο κ. Γεννηματάς επεσήμανε ότι κανείς δεν δείχνει να προβληματίζεται για το ποια θα είναι η νέα παραγωγική Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι τα κυβερνητικά ταξίδια και οι διακρατικές συμφωνίες δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις μόνον με αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν αποτελούν αναπτυξιακές επενδύσεις. Κατά τον ομιλητή, υπάρχει η ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην απόκτηση τεχνογνωσίας, καθώς και για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις και βαθειές τομές στην παιδεία και την κουλτούρα της κοινωνίας.
Ο κ. Ευάγγελος Λιόλιος, εκπρόσωπος της πετυχημένης πατρινής εταιρείας CoffeeIsland, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας Χάρτας Επιχειρηματικότητας και την συνεργασία μεταξύ Επιμελητηρίων και τραπεζικού συστήματος για να προσδιοριστούν οι τομείς που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, βάσει επιχειρηματικών σχεδίων. Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, τα Επιμελητήρια μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην χάραξη πολιτικών ανασυγκρότησης της οικονομίας, που θα βασίζονται στις συνέργειες και την εξωστρέφεια.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το μοντέλο μείωσης του μισθολογικού κόστους δεν μπορεί να είναι λύση για την ανάπτυξη της χώρας, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό είναι συστατικό στοιχείο της επιτυχίας μιας επιχείρησης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Βασίλη Χατζηλάμπρου, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας στην βάση ισότιμων όρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να κινείται έξω από λογικές μνημονίων και σχέσεις επιχειρηματικής και πολιτικής διαπλοκής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ζαΐμης, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒΙΠΑ κ. Γιώργος Κολλιόπουλος και τα μέλη της διοίκησης του φορέα κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Θωμάς Βαλεντίνο, Πέτρος Μαντάς και Χρήστος Καραθανάσης, ο γενικός γραμματέας του ΙΝΑΔΕ κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Σωτήρης Μπρακατσέλος και ο γενικός γραμματέας κ. Θεόδωρος Τσούμπελης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.
Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ
Νέα επιχειρηματικότητα, τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι τα εργαλεία –μαζί με την εξωστρέφεια– για να βγει μία περιοχή από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της λιτότητας και της ανεργίας
«Η Νέα Επιχειρηματικότητα, Απάντηση στην Κρίση» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ΙΝΑΔΕ και τον ΣΕΒΙΠΑ το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στο ξενοδοχείο Porto Rio Πάτρας, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου της εφημερίδας Πελοπόννησος με θεματικό άξονα «Αναπτυξιακές προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα».