Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Τι είναι και πως λειτουργεί το DeFI

Ο όρος Decentralized Finance, ευρύτερα γνωστός ως DeFl, αποτελεί έναν γενικό όρο που περιγράφει την αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική δραστηριότητα

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

Οι αυτοματοποιημένες εφαρμογές DeFI λειτουργούν χωρίς μεσάζοντα, δημιουργώντας ένα διαφανές οικονομικό περιβάλλον, ανοιχτό προς όλους χωρίς να υπάρχει κεντρικός έλεγχος.
Οι αυτοματοποιημένες εφαρμογές DeFI λειτουργούν χωρίς μεσάζοντα, δημιουργώντας ένα διαφανές οικονομικό περιβάλλον, ανοιχτό προς όλους χωρίς να υπάρχει κεντρικός έλεγχος.

Ο όρος Decentralized Finance, ευρύτερα γνωστός ως DeFl, αποτελεί έναν γενικό όρο που περιγράφει την αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική δραστηριότητα. Οι εφαρμογές βασίζονται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία blockchain και εκτελούν τα είδη των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι οποίες παραδοσιακά διεκπεραιώνονταν από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους χρηματιστηριακούς οίκους.

Οι αυτοματοποιημένες εφαρμογές DeFI λειτουργούν χωρίς μεσάζοντα, δημιουργώντας ένα διαφανές οικονομικό περιβάλλον, ανοιχτό προς όλους χωρίς να υπάρχει κεντρικός έλεγχος. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες εκτός του τραπεζικού συστήματος όπως για παράδειγμα υπηρεσίες χρηματοδότησης επενδύσεων, δανειοδότησης ασφάλισης κ.ά. Βασιζόμενες στην τεχνολογία blockchain, οι αποκεντρωμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum. Όπως γίνεται αντιληπτό, η μοναδική προϋπόθεση χρήσης αυτών των υπηρεσιών είναι η ύπαρξη και η κατοχή κρυπτονομισμάτων ως εγγύηση Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των DeFI είναι η κατάργηση των γεωγραφικών ορίων και εμποδίων που φέρει το παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφορικά με τα σύνορα ενός κράτους. Καταθέτες αλλά και δανειζόμενοι βρίσκονται οπουδήποτε στον πλανήτη και μπορούν να εκτελούν αυτοματοποιημένες συναλλαγές τη στιγμή που το επιθυμούν. Επίσης

• Οι χρήστες δεν χρειάζονται αίτηση για οποιαδήποτε ενέργεια ή να «ανοίξουν» λογαριασμό. Η πρόσβασή τους αποκτάται μέσω της δημιουργίας ενός ψηφιακού πορτοφολιού.
•Δεν απαιτείται να δώσουν το όνομά τους, τη διεύθυνση, το email ή οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία καθώς όλα γίνονται με τη χρήση ψευδώνυμου.
•Οι χρήστες μπορούν να μετακινήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ζητήσουν άδεια, να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι μακροχρόνιες μεταφορές κ.ά.
•Τα επιτόκια συχνά ενημερώνονται άμεσα και γρήγορα (σχεδόν κάθε 15 δευτερόλεπτα)
•Προσφέρεται διαφάνεια καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να δουν το πλήρες σύνολο των συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες που εγείρονται αφορούν σε νομικά ζητήματα και παρεμβάσεις από ρυθμιστικούς φορείς, καθώς τα πρωτόκολλα DeFI δεν παρέχουν ουσιαστική επίβλεψη για να διασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές αγορές. Η έλλειψη επιτήρησης επί της ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα απάτης φοροδιαφυγής κ.ά. Για αυτό και οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να διατηρούν τα δικά τους αρχεία για φορολογικούς σκοπούς και σχετικό έλεγχο, έχοντας υπόψη τους κανονισμούς της περιοχής τους Ταυτόχρονα, οι κυμαινόμενες τιμές των συναλλαγών μέσω Ethereum ή όποιο άλλο κρυπτονόμισμα σημαίνουν οι ενεργές συναλλαγές μπορεί να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Εντούτοις οι εφαρμογές DeFI προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, αφού δεν έχουν υψηλά λειτουργικά έξοδα και μεγάλο αριθμό ανθρωπίνου δυναμικού. Κατά επέκταση, μπορούν να δίνουν περισσότερο ελκυστικά επιτόκια σε σύγκριση με τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα, ενώ τα κέρδη μοιράζονται στους πελάτες και όχι σε μετόχους. Αναφορικά με την ασφάλεια των συναλλαγών και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο ποσών που διακινείται, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του hacking.

Πώς λειτουργεί το DeFI

Οι χρήστες συνήθως αλληλεπιδρουν με το DeFI μέσω λογισμικού που ονομάζεται DApps (Decentralized Applications). Σε αντίθεση με μια συμβατική τράπεζα, δεν υπάρχει αίτηση για συμπλήρωση ή άνοιγμα λογαριασμού. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ασχολούνται με το DeFI σήμερα είναι οι έξης:

Δανεισμός: Δανείζοντας το κρυπτονόμισμά τους, κερδίζουν τόκους κάθε λεπτό όχι μία φορά τον μήνα.

Λήψη δανείου η οποία είναι άμεση και συμπεριλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που δεν προσφέρονται από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εξοικονόμηση για το μέλλον: Οι χρήστες αποταμιεύουν μέρος των ψηφιακών νομισμάτων τους σε εναλλακτικούς λογαριασμούς και ενίοτε κερδίζουν καλύτερα επιτόκια από αυτά μίας τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αν ζούσε… ο Κων. Μητσοτάκης

Από: EBR

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron